Wykonanie
Idealne na drugie śniadanie, przekąskę, czy kolację. Najważniejsze, że domowe, więc wiemy, co jest w środku:)Oczywiście nie miałam świeżej
czarnej porzeczki - użyłam domowej roboty
dżemu z porzeczki.Inspirowane stroną moje wypieki i moim poprzednim przepisem na buchty czeskie:)Co potrzebujemy:500g
mąki pszennej20g świeżych
drożdży280ml
mleka (z czego 1/3 szklanki ciepła)60g roztopionego
masłaszczypta
solipół słoiczka
dżemu z czarnej porzeczki2 i 1/2 łyżeczki
cukru1
jajkocukier puder do posypania
masło roztopione do posmarowania bułeczek1. W kubeczki kruszymy
drożdże, dodajemy 1/2 łyżeczki
cukru i zalewamy ciepłym
mlekiem. Mieszamy do rozpuszczenia
drożdży. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.2. W misce roztrzep
jajko z
cukrem. Dodaj
mleko i zmieszaj dokładnie.3. W dużą miskę wsyp
mąkę, zrób w niej dziurkę i wlej
drożdże. Wymieszaj ręką. Zrób ponownie dziurkę i dodaj
mleko z jakiem,
sól i
masło. Wyrób ciasto. Ugniataj aż będzie miękkie i elastyczne. Odstaw na 1h 30 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - przykryte ściereczką.4. Wyrób chwilę ciasto. Odrywaj kawałki po mniej więcej 50g i rób z każdego kulkę. Następnie rozpłaszcz kulkę (ja potłukłam kilka
razy pięścią). Napełniaj każdy placek łyżeczką
dżemu. Sklejaj do góry jak pączki. Wyroluj w rękach kulkę i włóż na większą tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia. Kładziemy kulki blisko siebie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia - podwojenia objętości. U mnie było to jakieś 4 minut.5. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Przed włożeniem bułeczek posmaruj każdą roztopionym
masłem. Pieczemy 25 minut.6. Wyłóż na kratkę do ostygnięcia. Poodrywaj od siebie
póki są ciepłe. Posyp
cukrem pudrem przed podaniem.Smacznego!