Wykonanie
Pączki na podstawie przepisu Tatter z cincin.cc. Pączki nigdy nie były moją specjalnością. Raczej niechętnie się do nich zabierałam w obawie o kiepski efekt końcowy. Przepis Tatter okazał się niezawodny. Polecam.
90 dag
mąki pszennej150ml letniej
wody310ml letniego
mleka2 duże
jajka10 dag
cukru10 dag
masła2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
drożdży instantDodatkowo:
olejcukier puderpowidło, nutella lub dowolny krem do nadziewaniaW naczyniu wymieszać
mąkę,
sól i
drożdże. Dodać
jajka i
cukier. Wyrabiać ciasto wlewając powoli
mleko wymieszane z
wodą. Dodać rozpuszczone i wystudzone
masło, wyrabiać do połączenia składników. Następnie przełożyć ciasto na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiać. Umieścić ciasto w naczyniu, przykryć pokrywką i odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i odpowietrzyć. Rozwałkować na grubość 1 cm, wykrawać szklanką krążki. Gdy podrosną smażyć w głębokim
oleju rozgrzanym do temperatuty 180 stopni, po 2 minuty z każdej strony. Usmażone wykładać na papierowy ręcznik. Gdy pączki przestygną nadziewać je wybranymi dodatkami, obsypać
cukrem pudrem.Polecam do nadziewania krem
adwokatowy wg poniższego przepisu znalezionego na blogu Moje wypieki.350 ml
mleka250 ml advocatu6
żółtek80 g
cukru35 g
mąki pszennej35 g
skrobi ziemniaczanejCukier utrzeć z
żółtkami, połączyć z
mąką pszenną i ziemniaczaną.
Mleko zagotować, odstawić z ognia, połączyć z
adwokatem, następnie wlać
żółtka z
mąką. Ogrzewać ciągle mieszając, aż do powstania gęstego kremu. Przykryć folią spożywczą. Wystudzić.