Wykonanie
Dziś zapraszam Was na pyszne grillowane danie z serwisu Dieta VEGE . Była już grillowana
papryka, grillowane boczniaki, a dziś mamy grillowane
cukinie w rewelacyjnej marynacie. Co jak co, ale marynaty są w tej diecie niesamowite. Teraz najchętniej marynowałabym wszystko i nic
dziwnego, dodają smaku nawet takiemu
tofu, które przez niektórych uważane jest za bezsmakowe. Ale tym jutro, a dziś wcale nie zajmujemy się
tofu, tylko pyszną
cukinią. Moi
drodzy, jak jeszcze nie grillowaliście
cukinii, to nie wiem na co czekacie. Nie wiem też, po co ja czekałam tyle lat, szkoda, tyle sezonów grillowych przeszło mi pod nosem. Nic, teraz nadrabiam i Was też gorąco zapraszam.P.S.Zapraszam Wam do wzięcia udziału w konkursie, w którym możecie wygrać dietę wegetariańską z ponad 140 przepisami z serwisu Dieta VEGE !
cukinia -1/2 szt. (100 g)
ser feta - (50 g)
czosnek - 1 ząbek (5 g)
oliwa z oliwek -3 łyżeczki (15 g)
imbir świeży, tarty (3 g)
cytryna -1/2 szt. (40 g)
musztarda -1 łyżeczka (10 g)
mięta świeża, liście -1/2 szklanki
pieprz czerwony rozdrobniony w moździerzu - 1 łyżeczka (5 g)
sólSposób przygotowania:1.
Cukinię opłukać, przekroić wzdłuż na pół a następnie w poprzek na mniejsze kawałki. Posypać
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Natrzeć
czosnkiem i
imbirem a następnie posmarować
oliwą z oliwek. Odstawić na czas przygotowania sosu lub na około pół godziny.2. Sos z
serem feta,
miętą i
czerwonym pieprzem: Do salaterki włożyć
musztardę, dodać roztarty
czerwony pieprz i wymieszać z 2 łyżeczkami
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz z
sokiem z cytryny. Na wierzch położyć liście
mięty i pokruszony
ser feta. Odstawić na czas przygotowania
cukinii.3.
Cukinię ułożyć na ruszcie średnio rozgrzanego grilla i grillować przez około 4 minuty, do czasu aż pokryje się ciemnymi paskami i będzie miękka od opiekanej strony. Następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 4 minuty.
Cukinię przełożyć do salaterki z sosem i delikatnie wymieszać.Przepisy pochodzą z diety wegetariańskiej Dieta VEGEWpis sponsorowany