ßßß Cookit - przepis na Sałatka z grillowanej cukinii z fetą, miętą i czerwonym pieprzem

Sałatka z grillowanej cukinii z fetą, miętą i czerwonym pieprzem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
1 średnia cukinia
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
2 łyżeczki świeżo tartego imbiru
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki czerwonego pieprzu, rozdrobnionego w moździerzu
4 - 5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka listków świeżej mięty
100 g sera feta, pokruszonego
Przygotowanie
Cukinia: Cukinię opłukać, przekroić wzdłuż na pół a następnie w poprzek na mniejsze kawałki. Posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Natrzeć czosnkiem i imbirem a następnie posmarować oliwą z oliwek. Odstawić na czas przygotowania sosu lub na około pół godziny.
Sos z serem feta, miętą i czerwonym pieprzem: Do salaterki włożyć musztardę, dodać roztarty czerwony pieprz i wymieszać z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz z sokiem z cytryny. Na wierzch położyć liście mięty i pokruszony ser feta. Odstawić na czas przygotowania cukinii.
Cukinię ułożyć na ruszcie średnio rozgrzanego grilla i grillować przez około 4 minuty, do czasu aż pokryje się ciemnymi paskami i będzie miękka od opiekanej strony. Następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 4 minuty. Cukinię przełożyć do salaterki z sosem i delikatnie wymieszać. Podawać z pieczywem na przystawkę lub jako dodatek do grillowanych mięs, drobiu.
Propozycja podania
Dodatek do grillowanych mięs lub samodzielne danie np. z kaszą jaglaną.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/dania_z_grilla/salatka_z_cukinii/przepis.html