Składniki2 porcje1 średnia cukiniasól morska i świeżo zmielony czarny pieprz1 ząbek czosnku, drobno posiekany2 łyżeczki świeżo tartego imbiru2 - 3 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki musztardy2 łyżki czerwonego pieprzu, rozdrobnionego w moździerzu4 - 5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia2 łyżki soku z cytryny1 szklanka listków świeżej mięty100 g sera feta, pokruszonegoPrzygotowanieCukinia: Cukinię opłukać, przekroić wzdłuż na pół a następnie w poprzek na mniejsze kawałki. Posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Natrzeć czosnkiem i imbirem a następnie posmarować oliwą z oliwek. Odstawić na czas przygotowania sosu lub na około pół godziny.Sos z serem feta, miętą i czerwonym pieprzem: Do salaterki włożyć musztardę, dodać roztarty czerwony pieprz i wymieszać z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz z sokiem z cytryny. Na wierzch położyć liście mięty i pokruszony ser feta. Odstawić na czas przygotowania cukinii.Cukinię ułożyć na ruszcie średnio rozgrzanego grilla i grillować przez około 4 minuty, do czasu aż pokryje się ciemnymi paskami i będzie miękka od opiekanej strony. Następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 4 minuty. Cukinię przełożyć do salaterki z sosem i delikatnie wymieszać. Podawać z pieczywem na przystawkę lub jako dodatek do grillowanych mięs, drobiu.Propozycja podaniaDodatek do grillowanych mięs lub samodzielne danie np. z kaszą jaglaną.