ßßß Cookit - przepis na Kurczak w miodowo-imbirowej marynacie

Kurczak w miodowo-imbirowej marynacie

nazwa

Wykonanie

Kiedy pierwszy raz użyłam miodu do marynaty do mięsa (wówczas była to miodowo-musztardowa marynata do karkówki z grilla), stwierdziłam, że to dodatek idealny. Kiedy więc trafiłam na tę marynatę w Kuchni na Obcasach, nie mogłam się powstrzymać przed jej wypróbowaniem. Kto choć trochę mnie zna, zna też moją słabość do imbiru... ;-) Po upieczeniu kurczak jest soczysty, z chrupiącą skórką pokrytą słodkawą glazurą z wyczuwalną nutą imbiru. Efekt wręcz idealny!
Składniki
-8 podudzi lub 4 ćwiartki z kurczaka
-2-3 ząbki czosnku
-4-5 cm kawałek imbiru
-5-6 łyżek soku z cytryny
-4 łyżki jasnego miodu
-4 łyżki oliwy
-3 łyżki majeranku
-sól morska gruboziarnista
-pieprz czarny
Przygotowanie
Elementy kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą i pieprzem. Przygotować marynatę: do miski wlać oliwę, sok z cytryny, miód, dodać zmiażdżony czosnek, starty na tarce imbir oraz majeranek - dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kurczaka, dokładnie go obtoczyć. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C, około 30-40 minut. Kurczaka podczas pieczenia polewać marynatą i sokiem, który wytopi się podczas pieczenia.
Smacznego!
Źródło:http://zielonakuchnia.blogspot.com/2012/12/kurczak-w-miodowo-imbirowej-marynacie.html