Wykonanie
Kiedy pierwszy raz użyłam
miodu do marynaty do
mięsa (wówczas była to
miodowo-musztardowa marynata do
karkówki z grilla), stwierdziłam, że to dodatek idealny. Kiedy więc trafiłam na tę marynatę w Kuchni na Obcasach, nie mogłam się powstrzymać przed jej wypróbowaniem. Kto choć trochę mnie zna, zna też moją słabość do
imbiru... ;-) Po upieczeniu
kurczak jest soczysty, z chrupiącą skórką pokrytą słodkawą glazurą z wyczuwalną nutą
imbiru. Efekt wręcz idealny!Składniki-8 podudzi lub 4 ćwiartki z
kurczaka-2-3 ząbki
czosnku-4-5 cm kawałek
imbiru-5-6 łyżek
soku z cytryny-4 łyżki jasnego
miodu-4 łyżki
oliwy-3 łyżki
majeranku-
sól morska gruboziarnista-
pieprz czarnyPrzygotowanieElementy
kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć
solą i
pieprzem. Przygotować marynatę: do miski wlać
oliwę,
sok z cytryny,
miód, dodać zmiażdżony
czosnek, starty na tarce
imbir oraz
majeranek - dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć
kurczaka, dokładnie go obtoczyć. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C, około 30-40 minut.
Kurczaka podczas pieczenia polewać marynatą i
sokiem, który wytopi się podczas pieczenia.
Smacznego!