Wykonanie
Dziś przepis na obłędnie smacznego, rozpływającego się w ustach i aromatycznego
kurczaka z piekarnika. Swoją kruchość i smak zawdzięcza odpowiedniej marynacie. To trochę taka klasyczna wersja pieczonego
kurczaka, ale dzięki dodatkowi
ziół (które uwielbiam!),
czosnku i
cytryny nabiera nowego ciekawego smaku. Zachęcam do wypróbowania!
Składniki:1
kurczak (1,7 kg)Marynata:3 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
soku z cytryny4 ząbki
czosnku1/2 łyżki suszonego
rozmarynu1/2 łyżki suszonego
tymianku2 łyżeczki suszonego
majeranku1/2 łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzu1/2 łyżki
przyprawy do kurczakasól morska świeżo zmielona (opcjonalnie - do smaku)
Kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Zioła ucieramy w moździerzu lub kruszymy w dłoniach. Wszystkie składniki marynaty (oprócz
czosnku) mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną marynatą nacieramy
kurczaka z zewnątrz i wewnątrz.
Czosnek opieramy, kroimy na połówki i wkładamy do
kurczaka. Zamarynowanego
kurczaka wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Kurczaka pieczemy na rożnie w piekarniku lub na blaszce z rusztem, początkowo 15 minut w 175 stopniach (dolna grzałka+termoobieg) następnie około 1 godzinę i 15 minut w 160 stopniach (grill+termoobieg). Po upieczeniu
kurczaka wyciągamy i przed rozkrojeniem pozostawiamy na około 10 minut, aby
soki wewnątrz równomiernie się rozeszły. W trakcie pieczenia możemy podlewać
kurczaka wytopionym tłuszczem, lub smarować bejcą z
wody z
solą. Smacznego!