Wykonanie
Cukinia jest ogólnie dość delikatnym warzywem - nie potrzeba je długiej obróbki cieplnej żeby zmiękła. Według mnie świetnie nadaje się do grillowania i ja bardzo ją lubię właśnie z rusztu. Tym razem musiałam zadowolić się patelnią grillową, ale warzywko przez to wcale nie było gorsze. Trochę sosu do tego i pyszne jedzenie gotowe.
składniki:małe
cukinieoliwa z oliwek albo
olej roślinnyprzyprawa ognista
jogurt naturalny gęsty
czosnekmięta świeża
pieprz czarny mielony
sól morskacukiersposób przygotowania:
cukinie umyłam, przycięłam końce i poprzekrawałam wzdłuż na pół. Oprószyłam
pieprzem i
przyprawą ognistą,
skropiłam niewielką ilością
oleju i wymieszałam delikatnie - odstawiłam na pół godziny.Ząbek
czosnku posiekałam bardzo drobno, tak samo listki świeżej
mięty - dodałam je do
jogurtu. Doprawiłam sos do smaku
solą,
pieprzem, szczyptą
cukru i
przyprawy ognistej.Rozgrzałam mocno patelnię grillową - ułożyłam na niej
cukinie przecięciem do dołu a po kilku minutach, gdy miały już ładne brązowe pręgi przełożyłam na drugą stronę i grillowałam jeszcze chwilę. Podałam gorące z dodatkiem sosu oprószając lekko
solą - pyszne, lekkie i całkiem szybkie jedzenie. Taka
cukinia może być samodzielną przekąską albo dodatkiem do
mięs.Ciężko podać dokładne ilości składników bo całość robiłam " na oko "