Wykonanie
Smaczna, łatwa w przygotowaniu zapiekanka makaronowa. Syta, rozgrzewająca, idealnie doprawiona. Przepis delikatnie zmodyfikowałam a pochodzi z Bakingdom.com .
Składniki :około 375
makaronu penne450 g
mięsa mielonego ( wieprzowego, wołowego lub mieszanki obydwu ) ( w oryginale mielona włoska
kiełbasa z
indyka lub wieprzowa )2 szklanki pepperoni pokrojone w kostkę lub w niewielkie kawałkiokoło 230 g
sosu pomidorowego lub passaty pomidorowej ( użyłam 2 puszek pulpy pomidorowej )2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyzeczka
soli1 i 1/2 łyżeczki
cukru1 i 1/2 łyżeczki mieszanki
włoskich przypraw lub
ziół prowansalskich można również dodać właśną mieszankę ulubionych
ziół1/2 łyżeczki
czarnego pieprzu1/4 łyżeczki mielonego
czosnku2 szklanki
sera mozzarella startego na dużych oczkach ( do
mozzarelli starłam jeszcze niewielką garść pikantnego
cheddara )
Makaron gotujemy al`dente.
Mięso mielone podsmażamy na
oliwie aż straci swoją surowość, dodajemy pepperoni jeszcze chwilkę podsmażamy. Dodajemy resztę składników oprócz
sera, dusimy całosć 10 minut pod przykryciem na niewielkim ogniu.Sos mieszamy z
makaronem. Przekładamy do żaroodpornego naczynia ok 23x33 cm wcześniej wysmarowanego małą ilością
oleju.Wierzch posypujemy
serem. Pieczemy w temp. 165ºC przez 25 minut.Smacznego :)