Wykonanie
Nie przekonam pewnie osób, które
cebuli wcale nie lubią, że to dobra rzecz :) Jednak kto lubi, ten wie, że w arto
mieć pod ręką kilka gotowych słoiczków takiej
cebulki; przyda się gdy wpadną niezapowiedziani goście lub gdy zwyczajnie się nie ma czasu na długie szykowanie posiłku. Wykorzystuję ją do pizzy i używam także w zapiekankach, jest jędrna, słodka i bardzo smaczna.
Składniki:6 dużych
cebul3 ząbki
czosnkuocet 10%
oliwa1 łyżka
soli1/2 łyżeczki
cukru1/2 łyżeczki
czarnego pieprzu1 łyżeczka suszonego
majerankuPrzygotowanie:Obrane
cebule kroję w plastry ok. 0,5 cm, wrzucam je do miski, rozdzielam na pojedyncze krążki,
solę, posypuję
cukrem,
majerankiem i
pieprzem. Mieszam dokładnie dłonią i zostawiam na 15 minut. Po tym czasie układam
cebulowe krążki w wyparzonych słoikach - aż do samej góry. Do każdego słoika wkładam pokrojony na części ząbek
czosnku, wlewam po 1-2 łyżce
octu i taką samą ilość
oliwy. Zakręcam. Pasteryzuję słoiki ok. godziny na wolnym ogniu - w tym czasie
cebula zmniejszy objętość. Przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu. Używam do zapiekanek, tostów i pizzy.Przepis autorski.