ßßß Cookit - przepis na Pieczona karkówka

Pieczona karkówka

nazwa

Wykonanie

Jak wiemy nasza sklepowa wędlina na faszerowana jest jakimiś dodatkami chemicznymi że trudno je wymówić a co dopiero zapamiętać . Dlatego od lat piekę mięsa na kanapki . Taka pieczeń ma jeszcze taką zaletę że zaraz po wyjęciu z piekarnika ,można ją podać jako danie obiadowe z dodatkiem ziemniaków i surówki . Może być coś innego jako dodatek . Natomiast po wystygnięciu jest znakomitą wędlinką , no i o wiele zdrowszą . Przepis jaki stosuję jest od mojej mamy , która przez całe swoje życie nie spróbowała kupowanej wędliny.
Składniki
2 kilogramy chudej karkówki
2 duże cebule
1 łyżka soli
2-3 łyżki majeranku
1 cała główka czosnku
1 łyżkę pieprzu czarnego mielonego
Wykonanie
Krok 1 . Przygotować zaprawę . W tym celu należy : rozgnieść czosnek,cebulę pokroić w talarki. Przełożyć to do miseczki, dodać -majeranek ,sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
Krok 2 . Umytą i wysuszoną karkówkę wkładamy do suchej zaprawy i wcieramy ją w mięso , dokładnie w każdą szczelinkę . Na koniec należy mocno wklepywać zaprawę .
Mama mówiła że im mocniej ją wklepię tym będzie smaczniejsza.
Krok 3 . Tak przygotowaną karkówkę włożyć do lodówki na 2-3 dni.
Krok 4 . Po 3 dniach karkówkę trzeba obsmażyć z każdej strony na silnie rozgrzanej patelni.
Krok 5 . Przełożyć mięso do żaroodpornego naczynia i włożyć do piekarnika ,rozgrzanego do 250 stopni na 30 minut ( ważne -po 15 minutach należy karkówkę przekręcić ) .
Krok 6 . Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ok 2 godzin. Ponieważ czas pieczenia zależy od grubości mięsa ,należy sprawdzać wykałaczką czy jest miękkie.
Bardzo ważne jest co kilka minut podlewać mięso wydzielanym sokiem .
Jak mam zamiar wykorzystać część pieczeni na obiad to pod koniec pieczenia kroje ją na plastry ( coś w rodzaju kotletów
Życzę smacznego
Źródło:http://eligotowanie.blogspot.com/2012/09/pieczona-karowka.html