ßßß Cookit - przepis na Niezykle zdrowy i pyszny dodatek do obiadu: pieczone talarki z buraka w czosnkowej marynacie

Niezykle zdrowy i pyszny dodatek do obiadu: pieczone talarki z buraka w czosnkowej marynacie

nazwa

Wykonanie

Zmiana pogody nie wpływa zbyt dobrze na moją wyobraźnię, bo od samego rana zupełnie nie miałam pomysłu na obiad. Kiedy tylko na chwilkę pokazało się słońce, na nowo wróciła motywacja. Zobaczyłam wtedy na moim ulubionym blogu fantastyczny pomysł na urozmaicenie obiadu. Ostatnio szukam pomysłów na naprawdę zdrową kuchnię, myślę, że dzisiejsza propozycja zdecydowanie należy do grona zdrowych. Pierwotnie pomysł na talarki z buraka został zaczerpnięty z Kuchennych Fantazji, ale ja podpatrzyłam go na blogu Przyjaciółki.
Składniki:
- 2 buraki,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki soli czosnkowej Prymat,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1 duży ząbek czosnku.
1. Przygotowujemy marynatę: 2 łyżeczki oliwy z oliwek mieszamy z cukrem, solą czosnkową i drobno posiekanym ząbkiem czosnku (można przecisnąć przez praskę - ja takiej nie posiadam, więc drobniutko posiekałam, co po upieczeniu ma swój urok).
2. Buraki myjemy, obieramy, kroimy na plasterki (niezbyt grube).
3. Mieszamy dokładnie z marynatą, zostawiamy na chwilę (akurat w tym czasie można włączyć piekarnik na 180 stopni do rozgrzania).
4. Gotowe plasterki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut. Upieczone buraki mogą służyć jako dodatek do drugiego dania lub samodzielna przekąska. Smacznego!!!!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/07/niezykle-zdrowy-i-pyszny-dodatek-do.html