ßßß Cookit - przepis na Cukinia smażona- przystawka do obiadu

Cukinia smażona- przystawka do obiadu

nazwa

Wykonanie

Bardzo prosta , aromatyczna przystawka do dań mięsnych .
Znakomicie smakuje również z dodatkiem świeżego pieczywa i wędliny.
Świeża, młoda cukinia , oliwa oliwek , czosnek , świeża mięta i pieprz.
Ale a by danie to było rzeczywiście smaczne należy użyć młodej ,cienkiej i bardzo
świeżutkiej cukinii. Ta duża ,wyrośnięta zupełnie się nie nadaje, lepiej użyć jej do innych potraw.
Danie jest niskokaloryczne, a więc możemy zajadać się do woli.
Składniki/na 2 porcje/
ok. 4 00 g cukinii
1 ząbek czosnku
2 łyżki świeżej mięty
1 łyżka soli
oliwa z oliwek lub oleju rzepakowego/ do głębokiego smażenia/
pieprz biały do smaku
50 ml octu winnego/ użyłam biały/
60-80 ml wody
szczypta cukru
1 ząbek czosnku /do zalewy/
Wykonanie:
Cukinię umyć ,osuszyć, ściąć końce i pokroić w cienkie plastry/ok.2 mm/.
Przełożyć na durszlak, obficie posolić i pozostawić na ok.40 -50 min .
W ten sposób pozbywamy się nadmiaru wody w warzywach .
Następnie cukinię należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku
papierowym. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę dodać czosnek i chwilę go podsmażyć /nie
przypalić/ i wyjąć . Dodać cukinię i smażyć z każdej strony do lekkiego przyrumienienia się.
Łyżkę cedzakową przełożyć na papierowy ręcznik ,by usunąć nadmiar tłuszczu, a następnie
umieścić w misce, doprawić pieprzem i posypać świeżą miętą.
Ocet połączyć z wodą i zagotować. Po 2-3 minutach do dać pokrojony drobno czosnek, szczyptę cukru, 2 -3 łyżeczki oliwy ze smażenia/ lub świeży/ i gorącym roztworem polać cukinię.
Przykryć folią spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na kilkanaście godzin.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/05/cukinia-przystawka-do-obiadu.html