Wykonanie
Bardzo prosta , aromatyczna przystawka do dań
mięsnych .Znakomicie smakuje również z dodatkiem świeżego
pieczywa i
wędliny.Świeża,
młoda cukinia ,
oliwa oliwek ,
czosnek , świeża
mięta i
pieprz.
Ale a by danie to było rzeczywiście smaczne należy użyć
młodej ,cienkiej i bardzoświeżutkiej
cukinii. Ta duża ,wyrośnięta zupełnie się nie nadaje, lepiej użyć jej do innych potraw.Danie jest niskokaloryczne, a więc możemy zajadać się do woli.Składniki/na 2 porcje/
ok. 4 00 g
cukinii1 ząbek
czosnku2 łyżki świeżej
mięty1 łyżka
solioliwa z oliwek lub
oleju rzepakowego/ do głębokiego smażenia/
pieprz biały do smaku50 ml
octu winnego/ użyłam biały/60-80 ml
wodyszczypta
cukru1 ząbek
czosnku /do zalewy/Wykonanie:
Cukinię umyć ,osuszyć, ściąć końce i pokroić w cienkie plastry/ok.2 mm/.Przełożyć na durszlak, obficie posolić i pozostawić na ok.40 -50 min .W ten sposób pozbywamy się nadmiaru
wody w warzywach .Następnie
cukinię należy dokładnie opłukać pod bieżącą
wodą i osuszyć na ręcznikupapierowym. Na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę dodać
czosnek i chwilę go podsmażyć /nieprzypalić/ i wyjąć . Dodać
cukinię i smażyć z każdej strony do lekkiego przyrumienienia się.Łyżkę cedzakową przełożyć na papierowy ręcznik ,by usunąć nadmiar tłuszczu, a następnieumieścić w misce, doprawić
pieprzem i posypać świeżą
miętą.
Ocet połączyć z
wodą i zagotować. Po 2-3 minutach do dać pokrojony drobno
czosnek, szczyptę
cukru, 2 -3 łyżeczki
oliwy ze smażenia/ lub świeży/ i gorącym roztworem polać
cukinię.Przykryć folią spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na kilkanaście godzin.