Wykonanie
SKŁADNIKI:*2 kg
papryki (można ewentualnie mieszać kolory - ja wybrałam tylko czerwoną, należy wybierać twarde i o grubym miąższu)*kilka ząbków
czosnkuZALEWA:*1 szklanka
octu Jamar 10%*5 szklanek
wody*1/2 szklanka
cukru*1 czubata łyżka
soli*kilka ziarenek
ziela angielskiego*kilka łyżeczek
oliwy (jedna na słoik)Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą i gotujemy, po czym studzimy. W tym czasie:
paprykę myjemy, oczyszczamy z pestek, kroimy pionowo wzdłuż na kawałki. Układamy w (przygotowanym do pasteryzacji) słoiku ściśle obok siebie. W luki wkładam kawałki
czosnku. Gotowe zalewamy letnią zalewą po czym na wierzchu lejemy łyżeczkę
oliwy. Dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy 5min po czym odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia na bawełnianej ściereczce.