Wykonanie
Wróciłam! Kilka dni wakacji, kilka dni lenistwa i brak mnie tutaj jakiś czas, ale wracam, miejmy nadzieję, że z właściwą regularnością.Jeszcze przed urlopem dostałam
cukinię, sporo, żółtą i zieloną. Przez chwilę zastanawiałam się co zrobić, zupa-krem to była oczywista oczywistość, ale ile można jeść taką zupę... Po inspirację zajrzałam oczywiście do Internetu, szukałam
przetworów i tak właśnie znalazłam blog wraz z przepisem na
marynowaną cukinię: KLIK Zmodyfikowałam nieco przepis i tak wyszła grillowana,
marynowana cukinia, zapraszam.
Składniki:
cukinia, u mnie były dwa kolory: żółta i zielona
oliwa100 ml
octu2 szklanki
wodyprzyprawy:
sól,
gorczyca biała,
tymianekczosnekPrzygotowanie: na patelni grillowej smażymy posmarowane
oliwą i posolone
solą plasterki
cukiniiGrillowane plasterki
cukinii odsączamy chwilę na ręczniku papierowym, a następnie układamy w słoiku, dodając
czosnek,
gorczycę,
tymianekGotujemy
wodę, solimy, dolewamy
ocet i zalewamy do słoików. Płyn musi przykryć całość. Zakręcamy, odwracamy zakrętką do dołu i za jakiś czas mamy idealny wkład do obiadu, czy przekąski.
Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu oraz, że podpowiecie mi jak wykorzystywać jeszcze
cukinię. Muszę przyznać, że bardzo ją lubię.Smacznego!