ßßß Cookit - przepis na Szybkie i łatwe cynamonowe ciasto dyniowe

Szybkie i łatwe cynamonowe ciasto dyniowe

Wykonanie

« Puree (mus) z dyni
Koktajl z pomarańczy, banana i gruszki | Konkurs Perrier »
Nigdy nie byłam mistrzem wypieków, a przepisy na ciasta w większości czerpałam od znajomych, z książek czy internetu. Jeżeli szukałam jakichś przepisów, wybierałam zazwyczaj szybkie i łatwe wypieki, bez mas, przekładania. W zasadzie robię tak do dziś. Po pierwsze, słodkości jem od święta, a po drugie, nikt u mnie dużej ilości ciasta nie przeje, a takie proste wypieki zawsze można chociażby zamrozić
Korzystając z dyniowego sezonu, natknęłam się na przepis, który zachęcił mnie do odpalenia gazowego, trudnego w użyciu piekarnika, ale… mimo tego ciasto wyszło rewelacyjnie!
Mniaaaam! Przepis znalazłam tu – ja nieco inaczej przygotowałam dynię, zmieniłam cukier na brązowy oraz do płynnej masy dodawałam suche składniki, a nie odwrotnie.
To ciacho warto zrobić!
Składniki
– pół szklanki dyniowego puree – instrukcja jak zrobić
– 2 jajka
– pół szklanki oleju
– szklanka mąki
– pół szklanki brązowego cukru
– łyżeczka proszku do pieczenia
– pół łyżeczki sody
– łyżeczka cynamonu
– szczypta soli
– polewa/czekolada do polania
Puree z dyni, jajka i olej umieściłam w jednym naczyniu, zmiksowałam do uzyskania jednolitej konsystencji. W drugim naczyniu umieściłam wszystkie suche składniki, a następnie stopniowo dodawałam je do mokrych składników. Miksowałam kilka minut do powstania pęcherzyków. Gotową masę wylałam w formę wyłożoną papierem. Piekłam w 180 stopniach około 40 minut, do suchego patyczka i zrumienienia ciasta. Pozostawiłam je po upieczeniu chwilę w piekarniku. Kiedy ciasto wystygło przekroiłam je na pół i połowę polałam polewą o smaku toffi – z polewą było znacznie lepsze niż bez
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2015/10/szybkie-i-latwe-cynamonowe-ciasto-dyniowe