ßßß Cookit - przepis na Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

nazwa

Wykonanie

« Kluseczki kujawskie
Blog Forum Gdańsk 2013 »
Zupa cebulowa jest znakomita na jesienne, chłodne wieczory, prawda?
W wersji zapiekanej, jak i tradycyjnej – co kto lubi. Inspirowałam się przepisem Kingi .
Grzanki:
– kilka kromek pełnoziarnistego pieczywa
– kilka ząbków czosnku
oliwa z oliwek
Pieczywo kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy czosnek. Następnie, kiedy oliwa będzie rozgrzana, wrzucamy pieczywo i rumienimy grzanki.
Zupa (4 średnie porcje):
– 3 większe cebule
– 2 ząbki czosnku
– 1 litr bulionu mięsnego
– łyżeczka słodkiej papryki
– szczypta majeranku
– łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
olej
ser żółty i grzanki (jeżeli zapiekamy zupę)
Cebulę pokrojoną w pióra i rozgnieciony czosnek szklimy na patelni. Następnie dodajemy paprykę i mąkę – podsmażamy kilka minut. Do cebuli dodajemy bulion, doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i gotujemy koło 20-30 minut, aż cebula zmięknie. Podajemy ze świeżym pieczywem bądź grzankami
Nalewamy zupę do miseczki do zapiekania. Na wierz kładziemy grzanki i kilka cienkich plasterków żółtego sera. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym około 200 stopni, do momentu, aż ser się rozpuści. Uwaga – gorące!
Smacznego
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2013/11/zupa-cebulowa