Wykonanie
« Kluseczki kujawskieBlog Forum Gdańsk 2013 »Zupa cebulowa jest znakomita na jesienne, chłodne wieczory, prawda?W wersji zapiekanej, jak i tradycyjnej – co kto lubi. Inspirowałam się przepisem Kingi .
Grzanki:– kilka kromek
pełnoziarnistego pieczywa– kilka ząbków
czosnku–
oliwa z oliwekPieczywo kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek i szklimy
czosnek. Następnie, kiedy
oliwa będzie rozgrzana, wrzucamy
pieczywo i rumienimy grzanki.
Zupa (4 średnie porcje):– 3 większe
cebule– 2 ząbki
czosnku– 1 litr
bulionu mięsnego– łyżeczka
słodkiej papryki– szczypta
majeranku– łyżka
mąki–
sól i
pieprz do smaku–
olej–
ser żółty i grzanki (jeżeli zapiekamy zupę)
Cebulę pokrojoną w
pióra i rozgnieciony
czosnek szklimy na patelni. Następnie dodajemy
paprykę i
mąkę – podsmażamy kilka minut. Do
cebuli dodajemy
bulion, doprawiamy
majerankiem,
solą,
pieprzem i gotujemy koło 20-30 minut, aż
cebula zmięknie. Podajemy ze świeżym
pieczywem bądź grzankami
Nalewamy zupę do miseczki do zapiekania. Na wierz kładziemy grzanki i kilka cienkich plasterków
żółtego sera. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym około 200 stopni, do momentu, aż
ser się rozpuści. Uwaga – gorące!Smacznego