Wykonanie
Ten przepis to moja wariacja nt. zapiekanki
rybnej. Koleżanka z pracy opowiadała mi kiedyś, że zapieka
rybę z warzywami i
śmietaną; ciągle pamiętam by poprosić ją o przepis gdy jestem w domu, ale gdy jestem w pracy zapominam :-( jednak korzystając z tego co w lodówce i z własnej wyobraźni połączyłam sobie składniki w ten właśnie sposób:-) Zapiekanka jest delikatna, aromatyczna i pyszna, a skorupka, która powstaje na wierzchu po zapieczeniu jest wprost obłędna :-) robiłam ją już kilka
razy i u nas najlepiej sprawdza się z
ziemniakami z
wody :-)SKŁADNIKI500 g fileta z dowolnej
ryby1
cukinia1
cebula3 łyżki
oliwy z oliwek300 ml
śmietany 18%3 ząbki
czosnku5 łyżek startego
żółtego sera (na drobnych oczkach)
sól,
pieprzrozmaryn,
majeranekmielona
słodka paprykamąka do obtoczenia
rybyolej do smażenia
Rybę myjemy, osuszamy, oprószamy
solą, obtaczamy w
mące i obsmażamy z obu stron. Układamy w naczyniu żaroodpornym - w moim wychodzi dwie warstwy. Starajcie się wybierać te filet, które nie mają na sobie przesadnie dużo
lodu, tzw. glazury, ponieważ podczas smażenia ten
lód się rozpuszcza, a z
ryby robi się zwyczajnie błoto :-(
Cukinię i
cebulę kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy
oliwę i obsmażamy na niej warzywa, a następnie wykładamy je na
rybę.
Śmietanę łączymy z
sola,
pieprzem,
ziołami i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, a następnie polewamy warzywa. potrząsamy delikatnie naczyniem, ale musicie to robić tak, by
śmietana spłynęła trochę w dół. Wierzch zapiekanki posypujemy grubą warstwą
sera i
papryką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 - 40 minut. Wyznacznikiem jest tu ilość płynu - musi go pozostać jak najmniej, a najlepiej gdyby odparował cały. Zapiekamy bez przykrycia.
P.S.Jeśli nie lubicie
cukinii lub akurat jej nie macie możecie wykorzystać inne warzywa. Jeśli zależy Wam na mniej kalorycznej wersji zastąpcie
śmietanę gęstym
jogurtem, a warzywa obgotujcie zamiast obsmażać :-)