Wykonanie
W lodówce kawałek
szynki a w głowie pomysł zaczerpnięty z tejże to strony i leciutko przeze mnie zmodyfikowany. Nawet najbardziej wybredni członkowie rodziny wcinali ze smakiem. Efekt końcowy: bardzo smaczne to
mięsko!
Składniki:600 g
szynki,15 g
czosnku2 łyżeczki
słodkiej papryki1 łyżka
majeranku4 łyżki
olejusólpieprzSos:1 główka
czosnku1
cebulapo 1 łyżce:
masła i
mąki.Przygotowanie:Sporządzamy mieszankę z posiekanego i utartego z
solą czosnku,
pieprzu,
papryki i
majeranku. Nacieramy dokładnie
mięso, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na od 3 do 24 godzin.Po wyjęciu z lodówki
mięso obsmażamy na
oleju ze wszystkich stron, przekładamy do rękawa i pieczemy około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 160°C, lub w kuchence mikrofalowej ok. 30 minut na pełnej mocy kuchenki.Rozgrzewamy
masło, dodajemy resztę
majeranku i pokrojoną w kostkę
cebulę oraz posiekany
czosnek - przesmażamy, dodajemy sos powstały podczas pieczenia, miksujemy lub przecieramy przez sito, dosypujemy łyżkę
mąki, doprawiamy
solą i
pieprzem, zagotowujemy. Do powstałego sosu dodajemy troszkę słodkiej
śmietanki dla polepszenia smaku i nadania aksamitności.
Mięso kroimy w plastry, polewamy sosem. Podajemy z kopytkami lub z
ziemniakami.Smacznego!