Wykonanie
Kaszę w zależności od gatunku wykorzystać można na różne sposoby. Ja dla każdego rodzaju widzę jeden wspólny mianownik.
Sałatka.
Kasza, a zwłaszcza
kuskus i jaglana, świetnie sprawdzają się jako uzupełnienie sałatek. Ich obecność sprawia, że danie staje się pełnoprawnym posiłkiem.
Sałatkę zwykle przygotowuję kiedy chcę zjeść coś zdrowego, ale nie mam czasu na gotowanie. Ze względów praktycznych robię ją na kolację w takich ilościach, aby następnego dnia zabrać to co zostało na drugie śniadanie do pracy.Składniki na 4 porcje:1 filiżanka
kaszy jaglanej1
papaja1
owoc granatu1
gruszkagarść
rukoli1 opakowanie
sera bałkańskiego z
mleka owczegooliwa z oliweksólpieprzUwaga: można wykorzystać dowolny
ser o
ostrym i wyrazistym smaku.Przygotowanie:
Kaszę płuczę w zimnej wodzie, wsypuję do rondelka i zalewam taką ilością
wody, aby przykryła ją w całości. Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu wchłonięcia całej
wody. Po ugotowaniu delikatnie
solę i mieszam
kaszę. Odstawiam do ostygnięcia.Umytą
rukolę rwę na mniejsze fragmenty i przekładam do miski. Dodaję pokrojoną
papaję i
gruszkę.
Owoc granatu delikatnie obieram i wyciągam pestki – warto wspomóc się małą łyżeczką. Ważne, aby kupując
granat, wybrać możliwie najbardziej czerwony. Niestety w
polskich sklepach można znaleźć przeważnie niedojrzałe
owoce, przez co są one mniej aromatyczne.Do
owoców i
rukoli przekładam ostudzoną
kaszę i dokładnie mieszam. Na koniec dodaję pokruszony
ser owczy oraz doprawiam
oliwą i
pieprzem.