ßßß Cookit - przepis na Sałatka z kaszą jaglaną, papają i serem owczym

Sałatka z kaszą jaglaną, papają i serem owczym

nazwa

Wykonanie

Kaszę w zależności od gatunku wykorzystać można na różne sposoby. Ja dla każdego rodzaju widzę jeden wspólny mianownik. Sałatka. Kasza, a zwłaszcza kuskus i jaglana, świetnie sprawdzają się jako uzupełnienie sałatek. Ich obecność sprawia, że danie staje się pełnoprawnym posiłkiem.
Sałatkę zwykle przygotowuję kiedy chcę zjeść coś zdrowego, ale nie mam czasu na gotowanie. Ze względów praktycznych robię ją na kolację w takich ilościach, aby następnego dnia zabrać to co zostało na drugie śniadanie do pracy.
Składniki na 4 porcje:
1 filiżanka kaszy jaglanej
1 papaja
1 owoc granatu
1 gruszka
garść rukoli
1 opakowanie sera bałkańskiego z mleka owczego
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Uwaga: można wykorzystać dowolny ser o ostrym i wyrazistym smaku.
Przygotowanie:
Kaszę płuczę w zimnej wodzie, wsypuję do rondelka i zalewam taką ilością wody, aby przykryła ją w całości. Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu wchłonięcia całej wody. Po ugotowaniu delikatnie solę i mieszam kaszę. Odstawiam do ostygnięcia.
Umytą rukolę rwę na mniejsze fragmenty i przekładam do miski. Dodaję pokrojoną papaję i gruszkę. Owoc granatu delikatnie obieram i wyciągam pestki – warto wspomóc się małą łyżeczką. Ważne, aby kupując granat, wybrać możliwie najbardziej czerwony. Niestety w polskich sklepach można znaleźć przeważnie niedojrzałe owoce, przez co są one mniej aromatyczne.
Do owoców i rukoli przekładam ostudzoną kaszę i dokładnie mieszam. Na koniec dodaję pokruszony ser owczy oraz doprawiam oliwą i pieprzem.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/09/salatka-z-kasza-jaglana-papaja-i-serem-owczym