ßßß
Sałatkę zwykle przygotowuję kiedy chcę zjeść coś zdrowego, ale nie mam czasu na gotowanie. Ze względów praktycznych robię ją na kolację w takich ilościach, aby następnego dnia zabrać to co zostało na drugie śniadanie do pracy.Składniki na 4 porcje:1 filiżanka kaszy jaglanej1 papaja1 owoc granatu1 gruszkagarść rukoli1 opakowanie sera bałkańskiego z mleka owczegooliwa z oliweksólpieprzUwaga: można wykorzystać dowolny ser o ostrym i wyrazistym smaku.Przygotowanie:Kaszę płuczę w zimnej wodzie, wsypuję do rondelka i zalewam taką ilością wody, aby przykryła ją w całości. Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu wchłonięcia całej wody. Po ugotowaniu delikatnie solę i mieszam kaszę. Odstawiam do ostygnięcia.Umytą rukolę rwę na mniejsze fragmenty i przekładam do miski. Dodaję pokrojoną papaję i gruszkę. Owoc granatu delikatnie obieram i wyciągam pestki – warto wspomóc się małą łyżeczką. Ważne, aby kupując granat, wybrać możliwie najbardziej czerwony. Niestety w polskich sklepach można znaleźć przeważnie niedojrzałe owoce, przez co są one mniej aromatyczne.Do owoców i rukoli przekładam ostudzoną kaszę i dokładnie mieszam. Na koniec dodaję pokruszony ser owczy oraz doprawiam oliwą i pieprzem.