Wykonanie
Poziom trudności
Wołowina +
kmin rzymski +
czosnek,
cebula i
pomidory = zawsze udana potrawa. Taki zestaw zawładnie Waszymi kubeczkami smakowymi. Danie to jest wspomnieniem dawnych, letnich greckich wakacji, a dla tych którzy jeszcze w Grecji nie byli, klopsiki będą wspaniałą zapowiedzią na przyszłość. Próbujcie, smakujcie, gotujcie…Poprawcie humory sobie i swoim bliskim.Porcja dla 4 osóbSkładniki:Klopsiki:600 g chudej
wołowiny (
udziec, zrazowa, krzyżowa)1 gruba piętka
pszennego chleba150 ml białego
wytrawnego wina1 średnia
cebula3 ząbki
czosnku1
jajko2 płaskie łyżeczki
kminu rzymskiego1 pełna łyżeczka
soli⅓ łyżeczki
pieprzu3 gałązki świeżego
tymianku cytrynowego (lub 1 łyżeczka suszonego)100 ml
wodyoliwa z oliwekSos:1
cebula2 ząbki
czosnku1 pełna łyżeczka
kminu rzymskiego1 łyżeczka świeżo startej
skórki z cytryny1 łyżeczka suszonego
tymianku150 ml białego
wytrawnego wina1 słoik (500 ml) domowych
konserwowych pomidorów lub 1 puszka1 łyżeczka
soli½ łyżeczki
brązowego cukruSposób przygotowania:
Chleb pozbawiony skórki namoczyć w
winie.
W maszynce do
mielenia mięsa zmielić
wołowinę i namoczony
chleb (jeśli resztka
wina zostanie, dodać je do
mięsa).
Cebulę i
czosnek obrać, drobno posiekać i dodać do
mięsa razem z
jajkiem,
kminem,
solą,
pieprzem.
Dodać
wodę, oskubane listki
tymianku i wszystko razem dobrze wyrobić.
Z powstałej
mięsnej masy uformować małe kotleciki i usmażyć je z dwóch stron na
oliwie z oliwek.
Usmażone klopsiki przełożyć na talerz. Przygotować sos. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną
cebulę i
czosnek.
Dodać
kmin rzymski, startą
skórkę z cytryny i
tymianek, chwilę podsmażyć.
Dodać
wino i pokrojone
pomidory razem z
sokiem.
Całość posolić, popieprzyć, zamieszać.
Dodać usmażone klopsiki.
Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut. Podawać z
kaszą bulgur (inną
kaszą lub
ryżem) i greckim dipem .
Smacznego!