Wykonanie
W ubiegłym roku
jadłam pierogi z
bobem więc
dynia wydała mi się równie odpowiednia. W zestawieniu z
fetą i
cebulką stanowiła smakowity farsz. Teraz myślę o naleśnikach tylko zastanawiam się z czym by ją połączyć.Przypominam, że tutaj możecie jeszcze zostawiać swoje odpowiedzi konkursowe jeśli macie ochotę wygrać wielkie paki
makaronów Lubella:)
ŹródłoSkładniki na farsz:500 g
pure z dyni1
cebula3 ząbki
czosnku200 g
sera fetypieprz,
tymianekoliwaCebulę pokroić i podsmażyć na
oliwie razem z
czosnkiem i
tymiankiem. Dodać
pure z dyni, rozgniecioną
fetę, wszystko wymieszać i przyprawić do smaku.Składniki na ciasto:2 szklanki
mąki1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
masła1
jajko roztrzepaneok. 1 szklanki ciepłej
wodyMąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać
sól,
masło oraz
jajko. Stopniowo dodając ciepłą
wodę zagniatać miękkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować duże koło, wycinać szklanką małe kółka, nakładać farsz i sklejać zgrabne pierogi. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia. Podawać polane
masłem.Smacznego:)