Wykonanie
Tartelki to treściwe, choć nieduże danie z
dynią i
serem feta. Kruchość słonego kruchego ciast, wilgotne nadzienie i zapieczona
feta to prawdziwa fuzja smaków. Danie idealnie sprawdza sie jako przystawka oraz jako samodzielny posiłek np. na ciepłą kolacje.Składniki:Ciasto:400 g
mąki125 g
masła1
jajko2 – 3 łyżki zimnej
wody,
sól,
pieprztłuszcz do posmarowania foremek2-3 łyżki
bułki tartejNadzienie:1 kg dyni150 g
sera feta,1 ząbek
czosnkusól,
pieprzcurry2
jajkasok z połówki
cytryny,
oliwa z oliwekWykonanie:
Dynię obrać, miąższ pokroić w drobne kawałki i dusić do miękkości przez ok. 20 minut na odrobinie rozgrzanej
oliwy często mieszając (można ją też jeszcze trochę rozdrobnić na patelni przecinając większe kawałki
łopatką). W czasie gdy
dynia się dusi, z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować w kulę i włożyć do lodówki. Do dyni dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sól,
pieprz,
curry (1 łyżeczka), roztrzepane
jajka, sok z połówki
cytryny i dokładnie wymieszać.
Fetę pokroić w drobne kostki.Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim nasmarowane tłuszczem i wysypane
bułką tartą foremki do tartaletek ( ja używam zwykłych foremek do babeczek). Nakłuć w kilku miejscach i podpiekać w temperaturze 180 stopni przez 5-7 minut. Na ciasto wyłożyć nadzienie i do każdej tartaletki wrzucić kilka malutkich kostek
fety. Piec dalsze 20 minut. Podawać na ciepło.