Wykonanie
Do przygotowania tej potrawy zainspirowała mnie Ania Starmach. Jednak w jej przepisie,
dynię,
ziemniaki i
wołowinę wkłada się do garnka jednocześnie. Ja nie chcąc rozgotowania warzyw na papkę włożyłam ja na pół godziny przed końcem duszenia
wołowiny. Słodka
dynia i
kmin nadaje potrawie smakowitego charakteru. Pycha.
Na dwie porcje:0,5 kg
wołowiny na gulasz1
cebula300 g dyni hokaido3
ziemniaki200 ml
wina wytrawnego300 ml
bulionu5 ząbków
czosnkuoliwa do smażenia1 łyżeczka
kminuostra paprykapieprzsólWołowinę pokroić w kostkę 2 cm, tak samo
dynie i
ziemniaki.
Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na
oleju, dodać
czosnek,
kmin i
paprykę a po chwili
mięso. Smażyć około 15 minut a następnie wlać
wino, smażyć około 5 minut i dodać
bulion.
Wołowinę dusić pod przykryciem przez 1,5 godziny, po tym czasie dodać
ziemniaki i
dynię, posolić i popieprzyć, dusić około 30 minut.