Wykonanie
Drugi tydzień wspólnego gotowania i ciekawa propozycja Myszy. Polecam.. Ja zrobiłam tylko z
mięsa wieprzowego..1 duża
kapusta włoska, pekińska lub inna (białą trzeba sparzyć żeby zdjąć liście!)80 dkg
mielonego mięsa3/4 szkl. surowego
ryżu1 -2
jajka1 duża
cebula1-2 litry
bulionu - ilość zależy od wielkości garnka do gotowania
sól,
pieprz, suszony
tymianek lub
majeranekgaza lub cienka lniana ściereczka do zawinięcia
kapustyRyż ugotować al dente w 3/4 szklanki
wody do czasu aż ją wchłonie - ok 7-10 min.
Cebulkę pokrojoną w kostkę i podsmażyć. Z liści
kapusty wyciąć gruby rdzeń.
Mięso wymieszać z
ryżem,
cebulką,
jajkami.Przyprawić do smaku.Na blacie rozłożyć gazę lub ściereczkę i ułożyć na niej liście
kapusty w okrąg.Zacząć od tych największych. Liście muszą na siebie zachodzić tworząc szczelne "łóżeczko" . Wystarczy 6 liści na okrąg o średnicy 35-40 cm. Na warstwę liści ułożyć farsz
mięsny o warstwie wysokości ok 1-1 1/5 cm, Średnica warstwy
mięsa powinna być mniejsza od
kapusty o 3-5 cm. Kolejna warstwa liści powinna przykryć warstwę
mięsną. Ułożyć kolejne dwie warstwy zgodnie z powyższą zasadą. Ostatnia warstwa
mięsa powinna
mieć formę kuleczki. Podnieść gazę za rogi i uformować w zgrabną kapuścianą główkę. Zawiązać , włożyć do garnka z
bulionem i g otować w
bulionie ok 1/5 godziny.