Wykonanie
Bardzo lubię gołąbki, ale jeszcze nigdy nie zrobiłam ich tradycyjnej wersji. Gołąbki bez zawijania są równie dobre jak te tradycyjne ale wymagają mniej czasu i umiejętności niż te tradycyjne.Składniki:gołąbki:ok. 50 g
suszonych grzybów1 duża
cebula2 ząbki
czosnku100 g
ryżumała główka
kapusty500 g
mielonego mięsa (u mnie wieprzowe)2 małe
jajka lub 1 duże2 - 3 łyżki
bułko tartejsólpieprzmajeranektymianeksos:500 ml
przecieru pomidorowego w kartonie500 ml
bulionu lub
wodysólpieprzbazyliaWykonanie:
Grzyby namoczyć przez noc, rano je odcedzić i drobno posikać.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na
oleju, dodać
czosnek i posiekane
grzyby. Smażyć aż
grzyby zmiękną.
Ryż ugotować,
kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub bardzo drobno posiekać.Wymieszać ze sobą
kapustę,
ryż,
grzyby,
mięso i
jajka. Doprawić
solą,
pieprzem,
majerankiem i
tymiankiem. Jeśli masa jest zbyt wilgotna dodać
bułkę tartą i wymieszać.Z masy formować niewielkie kotlety i smażyć z obu stron na rozgrzanym
oleju przez 4 - 5 minut z każdej strony. Usmażone kotleciki ułożyć w naczyniu do zapiekania.Przygotować sos: Do garnka wlać
bulion i
przecier pomidorowy, doprawić
solą,
pieprzem i
bazylią i doprowadzić do wrzenia.Gołąbki zalać sosem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 o C na około 40 minut.