Wykonanie
Gołąbki to zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań. Kiedy pojawiła się
młoda kapusta, postanowiłam przyrządzić je w trochę innej, szybszej wersji, czyli w postaci gotowanych klopsików nadziewanych
kapustą. Moje oszukane gołąbki możemy przygotować na dwa sposoby- najpierw podsmażyć, a
potem ugotować w
sosie pomidorowym lub ugotować w
bulionie i podać polane sosem. Tak czy inaczej zawsze będą pyszne. Smacznego:)ok. 600 g
mielonego mięsa,ok. 2/3 małej główki
młodej kapusty (powinno być jej trochę mniej niż
mięsa),ok. 150 g
ryżu,
jajko (lub dwa),opcjonalnie mała, drobno pokrojona i przesmażona
cebula,opcjonalnie kilka łyżek
bułki tartej (tyle, by klopsiki się nie rozpadały),
sól,
pieprz,
majeranekew.
bulion jarzynowy lub drobiowy do ugotowania klopsików
sos pomidorowy według przepisu na sos do faszerowanych
cukinii (z podanego przepisu wychodzi dużo klopsików, dlatego może być potrzeba przygotowania podwójnej porcji sosu)
Kapustę poszatkować lub posiekać w kostkę, podgotować kilka minut we wrzątku, odcedzić. Składniki na klopsiki połączyć i dokładnie wyrobić. Formować klopsiki dowolnej wielkości (mniejsze szybciej się ugotują; warto przyrządzić jednego na próbę, by sprawdzić ilość przypraw oraz konsystencję) i ugotować w
bulionie lub też podsmażyć, a następnie ugotować w
sosie pomidorowym. Podawać z
ziemniakami i surówką.