Wykonanie
Składniki:1/2 kg
mięsa mielonego1/4 niedużej główki
białej kapusty1/2 szklanki
ryżu2 ząbki
czosnkusól,
pieprzmajeranekprzyprawa do gołąbków
majeranek1
jajkobułka tarta1 mała
cebula1 litr rosołu lub
bulionuSposób przygotowania:1.
Ryż ugotować w osolonym wrzątku do miękkości.2.
Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Posolić, odstawić na 15 minut. Dobrze odcisnąć z nadmiaru soku.3. Ostudzony
ryż,
kapustę,
mięso, posiekaną drobno
cebulkę i zmiażdżone ząbki
czosnku dobrze wymieszać. Dodać
przyprawy,
jajko i tyle
bułki tartej, by masa była zwarta.4. Z masy uformować okrągłe lub podłużne kotlety, obtoczyć w
mące i mocno zrumienić na
oleju. Przełożyć do rondla, zalać
bulionem i gotować 40-50 minut na wolnym ogniu. Podawać z
sosem pomidorowym .**Można też usmażone gołąbki zalać
sokiem pomidorowym (750 ml), doprawić
solą,
pieprzem,
ziołami prowansalskimi i gotować przez 40 minut. Pod koniec należy zdjąć pokrywkę, by sos się zagęścił.Smacznego!!!