Wykonanie
Przepis znalazłam na blogu Moje ekspresje kulinarne
wieki temu a dopiero niedawno je zrobiłam .. Cóż
mogę powiedzieć o tych krokietach..- tylko tyle, że córki zapytały mnie,
czemu nie robiłam takich krokietów wcześniej.. . Przepis cytuję za autorką . oraz powtórzę jej słowa-Krokiety wyszły naprawdę pyszne...Chrupiące z zewnatrz, w środku smaczne
mięso z jeszcze roztopionym
serem...pychaa.
cebula2 łyżki
olejułyżka
masła15 dag mielonej
wieprzowinykilka łyżek
wodysól,
pieprzprzyprawy:
czosnek,
bazylia,
oregano,
papryka,
majeranek3 łyżki
przecieru pomidorowego10 dag startego
żółtego sera50 dag ugotowanego
ryżu4
jajkamąka i
tarta bułka do panierowania
olej do smażeniaPosiekaną
cebulę zeszklić na
maśle,wlać dwie łyżki
oleju, a następnie dodać
mięso. Podlewać
wodą wymieszaną z przecierem, zagotować. Dodać
przyprawy,
sól i
pieprz. Gotować przez kolejne 5 minut. Następnie wymieszać z
serem,
ryżem i 2
jajkami. Z masy formować wałeczki, obtaczać w
mące, pozostałych 2 roztrzepanych jajkach i
bułce tartej. Smażyć na złoto.Uwaga: Wałeczki są bardzo delikatne, łatwo pękają. Ja przenosiłam je na rozgrzany
olej za pomocą łyżki.