ßßß Cookit - przepis na Krokiety mięsno-ryżowe

Krokiety mięsno-ryżowe

nazwa

Wykonanie

Przepis znalazłam na blogu Moje ekspresje kulinarne wieki temu a dopiero niedawno je zrobiłam .. Cóż mogę powiedzieć o tych krokietach..- tylko tyle, że córki zapytały mnie, czemu nie robiłam takich krokietów wcześniej.. . Przepis cytuję za autorką . oraz powtórzę jej słowa-
Krokiety wyszły naprawdę pyszne...Chrupiące z zewnatrz, w środku smaczne mięso z jeszcze roztopionym serem...pychaa.
cebula
2 łyżki oleju
łyżka masła
15 dag mielonej wieprzowiny
kilka łyżek wody
sól,pieprz
przyprawy: czosnek, bazylia,oregano,papryka, majeranek
3 łyżki przecieru pomidorowego
10 dag startego żółtego sera
50 dag ugotowanego ryżu
4 jajka
mąka i tarta bułka do panierowania
olej do smażenia
Posiekaną cebulę zeszklić na maśle,wlać dwie łyżki oleju, a następnie dodać mięso. Podlewać wodą wymieszaną z przecierem, zagotować. Dodać przyprawy, sól i pieprz. Gotować przez kolejne 5 minut. Następnie wymieszać z serem, ryżem i 2 jajkami. Z masy formować wałeczki, obtaczać w mące, pozostałych 2 roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na złoto.
Uwaga: Wałeczki są bardzo delikatne, łatwo pękają. Ja przenosiłam je na rozgrzany olej za pomocą łyżki.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/07/krokiety-ryzowe.html