Wykonanie
Krokiety z
ryżu, naprawdę pyszne. Fajna alternatywa na obiad. Szybsze w przygotowaniu niż te tradycyjne, choć i im chwilkę czasu trzeba poświęcić ale się opłaca. Bardzo mocno sycące, my po 2 już byliśmy najedzeni. Idealnie tu pasuje sosik
pomidorowy. Przepis nieco przeze mnie zmodyfikowany ale tylko pod względem ilości składników jakich trzeba użyć a pochodzi z dodatku do gazety " Dobre rady ".
Składniki : ( z tej porcji wychodzi 10 dość sporych krokietów )250 g
ryżu1
jajko50 g
żółtego sera50 g
masłasól,
pieprzRyż gotujemy na sypko. Po zdjęciu z ognia odcedzamy, przekładamy do miski i od razu dajemy
masło i
ser żółty. Mieszamy. Czekamy aż przestygnie. Następnie dodajemy lekko ubite
jajko, doprawiamy
solą i
pieprzem.Nadzienie :około 100-150 g mielonej
wołowiny ( lub innego
mięsa mielonego )1 większa
cebula lub 1,5 małejłyżka
przecieru pomidorowego50 g
zółtego sera125 ml
wodyCebulę drobno siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości
masła. Dokładamy
mięso, podsmażamy 5-7 minut. Wlewamy
wodę, dodajemy
koncentrat pomidorowy, doprawiamy
solą i
pieprzem. Całość doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 5 minut. Na
końcy dodajemy
żółty ser, mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.Ponad to :2
jajamąkabułka tarta do panierowania
olej do smażeniaNa zwilżoną rękę nakładamy porcję
ryżu, lekko spłaszczamy. Nakładamy farsz z
mięsa, przykrywamy drugą porcją
ryżu. Formujemy krokiety. Obtaczamy w
mące, kolejno w roztrzepanych jajkach i na końcu w
bułce tartej. Smażymy na
oleju na złoty kolor. Podajemy z
sosem pomidorowym.Smacznego :)