ßßß Cookit - przepis na Keftedakia - klopsiki na wykałaczce

Keftedakia - klopsiki na wykałaczce

nazwa

Wykonanie

Spotkanie karnawałowe za pasem? Przygotujcie klopsiki na wykałaczce. Klopsiki, które możecie podać na ciepło lub zimno, z sosem czosnkowym, z chutneyem... z czym chcecie! Ja uwielbiam takie kęsy z chutneyami firmy Luks Pomada i moim ukochanym Ostrym Zielonym Pomidorem .
Składniki:
500 g mięsa mielonego
1 duża cebula
1/2 łyżeczki kuminu
1 jajko
60 ml oleju
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
mąka do obtoczenia
Sposób przygotowania:
Do miski włóż mięso, posiekaną cebulkę, kmin, jajko, bułkę tartą i 2 łyżki oleju. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Przykryj miskę folią i odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie nagrzje piekanrik do 180 st. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Z wychłodzonej masy formuj kotleciki wielkości orzecha włoskiego. Każdy klopsik obtocz w mące i umieść na blaszce. Klopsiki posmaruj olejem. Wstaw blaszkę do piekanrika na 30 minut.
Podawaj ciepłe lub zimne.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2015/01/keftedakia-klopsiki-na-wykaaczce.html