Wykonanie
Jest coś magicznego we wspólnie spędzonych weekendach przy grillu z rodziną. Od dziecka razem z rodzicami co sobota wyjeżdzaliśmy na działkę. Pomijając okres buntu młodzieńczego jaki przechodziłam, uwielbiałam ten czas spędzony na wspólnym biesiadowaniu i leniuchowaniu. Rozpalaliśmy grilla w południe i przygotowywaliśmy na nim kolejno obiad, drugi obiad, podwieczorek a
potem kolację. W
między czasie odwiedzali nas różni goście. Pamiętam, że zawsze byli pod wrażeniem tej naszej tradycji. Było wiadomo, że gdy tylko jesteśmy na miejscu z grilla bucha wielki dym. Ilość
mięsa spożywanego przez te dwa dni wystarczyłby zapewne dla czteroosobowej rodziny na tydzień. Cóż, nigdy nie ukrywałam, że jestem mięsożerna… tak jak i cała moja rodzina. Czasem jednak
białko zwierzęce trzeba przepleść warzywami.Do moich ulubionych przepisów na grilla zdecydowanie oprócz szaszłyków z
kurczaka, należy zaliczyć szaszłyki z
karkówki w marynacie z orzeszków podane z grillowaną
gruszką, szaszłyki
rybne a ostatnio grillowany
stek z
polędwicy, który podaję z red hot
chilli salsa.
Na najbliższy weekend przygotowałam przepis na klasyczne szaszłyki, których przygotowanie nie zajmie dużo czasu.
Składniki na około 20 sztuk (dużych):4 duże
piersi z kurczaka2
czerwone papryki1
żółta papryka2-3
cukinie (wybrałam takie mniejsze aby miąższ w środku nie był zbyt miękki)3
cebuleMięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na dość dużą kostkę (wielkość zależy od naszych umiejętności nabijania na patyk).
Papryki myjemy, osuszamy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę (również dużą).
Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki około 1cm grubości.
Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Rozkładamy poszczególne warstwy. Wszystkie składniki marynujemy w składnikach podanych poniżej.Składniki marynaty:uniwersalna, klasyczna
przyprawa do grilla – można ją zastąpić własną
mieszanką przypraw (
brązowy cukier, nasiona
kolendry,
gorczyca,
majeranek,
jałowiec,
rozmaryn,
chilli)2 łyżki
miodułyżeczka
tymianku2 łyżki
słodkiej papryki100ml
oleju rzepakowegołyżeczka świeżo posiekanego
imbiru2-3 ząbki
czosnkusól i
pieprz czarny do smakuWszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Marynujemy w niej
mięso oraz warzywa. Najlepiej przez całą noc w lodówce lub około 1-2 godzin w temperaturze pokojowej. Następnie wszystkie elementy nabijamy na patyki do grillowania.Grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu do momentu aż
mięso będzie całkowicie ścięte.Na deser proponuję pyszne grillowane pianki. Również na patykach do szaszłyków.