ßßß Cookit - przepis na Marokański sos pomidorowy

Marokański sos pomidorowy

nazwa

Wykonanie

Składniki :
2 kg pomidorów
2 duże czerwone papryki
2 cebule
4 papryczki chili
10 ząbków czosnku
około 5 cm świeżego imbiru
sól, cukier brązowy
pieprz czarny mielony
1/2 szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie :
Pomidory obrać ze skóry i pokroić je dość drobno, papryki również
Imbir obrać i na mniejsze kawałki
Obraną cebulę i czosnek pokroić w kostkę
Wszystko oprócz pomidorów wrzucić do robota kuchennego i zmiksować na gładką masę wlewając pół szklanki oliwy
Przełożyć do dużego rondla i dusić około pół godziny, następnie dodać pomidory, cukier, pieprz, sól do smaku, zamieszać i dusić na niewielkim ogniu przez około 2 godziny, ja gotowałam krócej, ale często mieszałam
Wlałam wrzący przecier do słoików i pasteryzowałam około 5 min.
Oryginalny przepis z :
http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/marokanski-sos-pomidorowy_8883.html#ixzz3NZoDnpq6
Sos jest naprawdę ostry, ale lubię takie mieć, by ewentualnie wykorzystać je jako bazę do innych sosów :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2015/09/marokanski-sos-pomidorowy.html