Wykonanie
Składniki :2 kg
pomidorów2 duże
czerwone papryki2
cebule4
papryczki chili10 ząbków
czosnkuokoło 5 cm świeżego
imbirusól,
cukier brązowypieprz czarny mielony1/2 szklanki
oliwy z oliwekPrzygotowanie :
Pomidory obrać ze skóry i pokroić je dość drobno,
papryki również
Imbir obrać i na mniejsze kawałkiObraną
cebulę i
czosnek pokroić w kostkęWszystko oprócz
pomidorów wrzucić do robota kuchennego i zmiksować na gładką masę wlewając pół szklanki
oliwyPrzełożyć do dużego rondla i dusić około pół godziny, następnie dodać
pomidory,
cukier,
pieprz,
sól do smaku, zamieszać i dusić na niewielkim ogniu przez około 2 godziny, ja gotowałam krócej, ale często mieszałamWlałam wrzący przecier do słoików i pasteryzowałam około 5 min.
Oryginalny przepis z :http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/marokanski-sos-pomidorowy_8883.html#ixzz3NZoDnpq6
Sos jest naprawdę ostry, ale lubię takie
mieć, by ewentualnie wykorzystać je jako bazę do innych
sosów :)