ßßß
Dzisiaj wyjątkowo będzie dietetycznie i lżej strawnie niż zwykle. Przepis na kurczaka i ryż z warzywami to bardzo prosty sposób na szybki obiad. Do jego przygotowania nie potrzebujemy wielu składników. Również czas spędzony w kuchni nie będzie długi.
Składniki:4 ćwiartki tylne z kurczaka2 ząbki czosnkułyżka uniwersalnej przyprawy do drobiu (lub własnej mieszanki przypraw – słodka papryka, chilli, tymianek, czarny pieprz, rozmaryn, majeranek, bazylia, sól)łyżka oleju rzepakowego200g białego ryżu400ml bulionu drobiowo-warzywnego (u mnie był to wywar pod zupę)pół czerwonej paprykipół żółtej paprykiłyżeczka chilli w płatkach1 ogórek1 łyżka miodusok z cytrynykilka listków świeżej miętymały pęczek natki pietruszkisól i pieprz do smakuKurczaka myjemy i osuszamy. Nacieramy posiekanym czosnkiem, przyprawą do drobiu oraz łyżką oleju. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso układamy na kratce do pieczenia. Pieczemy minimum godzinę w 180 stopniach (lub 40 minut w 200 stopniach – skórka będzie bardziej chrupiąca). Co jakiś czas warto sprawdzać poziom upieczenia mięsa. Gdy mięso jest gotowe ładnie będzie odchodziło od kości.Ryż gotujemy w bulionie do miękkości. Odcedzamy z nadmiaru płynu i jeszcze ciepły mieszamy przy pomocy widelca. Papryki (bez gniazd nasiennych) kroimy w drobną kostkę. Ogórek obieramy, przekrajamy na pół i przy pomocy łyżki wyjmujemy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Do ryżu dodajemy tak przygotowane warzywa, płatki chilli, miód, sok z cytryny oraz posiekane – miętę i natkę pietruszki. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Ingredients:4 quarters rear chicken2 cloves garlic1 tablespoon of universal poultry seasoning (or your own blend of spices – paprika, chilli, thyme, black pepper, rosemary, marjoram, basil, salt)1 tablespoon of rapeseed oil200g white rice400ml vegetable brothhalf a red pepperhalf a yellow pepper1 teaspoon chilli flakes1 cucumber1 tablespoon honeylemon juicefew leaves of fresh mintsmall bunch of parsleysalt and pepperWash and dry the chicken. Rub the chopped garlic, seasoning for poultry and a spoon of oil. Let stand for an hour in a cool place. At this time, the meat put on the grill for cooking. Bake at least one hour at 180 degrees (or 40 minutes at 200 degrees – the skin will be more crispy). From time to time you should check the level of cooking meat. When the meat is ready nicely it will swerve from the bone.Cook rice in broth until tender. Drain off the excess liquid and still warm, mix with a fork. Peppers (without coring), cut into small cubes. Peel cucumber, przekrajamy in half and using a spoon, remove the cores. Cut into cubes. Rice, add so prepared vegetables, chili flakes, honey, lemon juice and chopped – mint and parsley. Mix. Season to taste with salt and pepper.