ßßß Cookit - przepis na Udka z kurczaka i ryż z warzywami

Udka z kurczaka i ryż z warzywami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj wyjątkowo będzie dietetycznie i lżej strawnie niż zwykle. Przepis na kurczaka i ryż z warzywami to bardzo prosty sposób na szybki obiad. Do jego przygotowania nie potrzebujemy wielu składników. Również czas spędzony w kuchni nie będzie długi.
Składniki:
4 ćwiartki tylne z kurczaka
2 ząbki czosnku
łyżka uniwersalnej przyprawy do drobiu (lub własnej mieszanki przyprawsłodka papryka, chilli, tymianek, czarny pieprz, rozmaryn, majeranek, bazylia, sól)
łyżka oleju rzepakowego
200g białego ryżu
400ml bulionu drobiowo-warzywnego (u mnie był to wywar pod zupę)
pół czerwonej papryki
pół żółtej papryki
łyżeczka chilli w płatkach
1 ogórek
1 łyżka miodu
sok z cytryny
kilka listków świeżej mięty
mały pęczek natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Kurczaka myjemy i osuszamy. Nacieramy posiekanym czosnkiem, przyprawą do drobiu oraz łyżką oleju. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso układamy na kratce do pieczenia. Pieczemy minimum godzinę w 180 stopniach (lub 40 minut w 200 stopniach – skórka będzie bardziej chrupiąca). Co jakiś czas warto sprawdzać poziom upieczenia mięsa. Gdy mięso jest gotowe ładnie będzie odchodziło od kości.
Ryż gotujemy w bulionie do miękkości. Odcedzamy z nadmiaru płynu i jeszcze ciepły mieszamy przy pomocy widelca. Papryki (bez gniazd nasiennych) kroimy w drobną kostkę. Ogórek obieramy, przekrajamy na pół i przy pomocy łyżki wyjmujemy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Do ryżu dodajemy tak przygotowane warzywa, płatki chilli, miód, sok z cytryny oraz posiekane – miętę i natkę pietruszki. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ingredients:
4 quarters rear chicken
2 cloves garlic
1 tablespoon of universal poultry seasoning (or your own blend of spices – paprika, chilli, thyme, black pepper, rosemary, marjoram, basil, salt)
1 tablespoon of rapeseed oil
200g white rice
400ml vegetable broth
half a red pepper
half a yellow pepper
1 teaspoon chilli flakes
1 cucumber
1 tablespoon honey
lemon juice
few leaves of fresh mint
small bunch of parsley
salt and pepper
Wash and dry the chicken. Rub the chopped garlic, seasoning for poultry and a spoon of oil. Let stand for an hour in a cool place. At this time, the meat put on the grill for cooking. Bake at least one hour at 180 degrees (or 40 minutes at 200 degrees – the skin will be more crispy). From time to time you should check the level of cooking meat. When the meat is ready nicely it will swerve from the bone.
Cook rice in broth until tender. Drain off the excess liquid and still warm, mix with a fork. Peppers (without coring), cut into small cubes. Peel cucumber, przekrajamy in half and using a spoon, remove the cores. Cut into cubes. Rice, add so prepared vegetables, chili flakes, honey, lemon juice and chopped – mint and parsley. Mix. Season to taste with salt and pepper.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/udka-z-kurczaka-i-ryz-z-warzywami