Wykonanie
Tak sobie pomyślałam, że z okazji akcji promującej jedzenie większej ilości drobiu (dobrej jakości drobiu!) na blogu zamieszczę więcej przepisów na ten rodzaj
mięsa.
Kurczaka jadamy dużo. To zdecydowanie najchętniej kupowane przeze mnie
mięso. Czemu? Bo jest tanie. I bardzo szybkie w przygotowaniu (pieczenie
kurczaka w całości to mniej więcej 60 minut w piekarniku). Pasują do niego właściwie wszystkie dodatki
skrobiowe (zarówno
kasze, jak i
ziemniaki czy
makaron) oraz większość przypraw. Jest więc uniwersalne.Czy zawsze wiem jakie
mięso kupuję? Zakupy robię zwykle w tym samym sklepie (Lidl) więc nie mam zbytniego wyboru czy kupić
kurczaka tej czy innej firmy. Tam jest po prostu jedna. I ok bo nigdy się nie „nacięłam”.
Mięso zawsze było świeże i w fajnej cenie. Czasem jednak zdarza mi się pojechać do wielkiego sklepu gdzie
mięsa jest do wyboru do koloru od różnych firm. Co wtedy?Właśnie w takich sytuacjach wymyślono system QAFP. Gwarantuje on nam doskonałą jakość zarówno samego
mięsa, jak i opakowania. Wszystko co się dzieje od wyklucia do spożycia jest kontrolowane i oceniane. Więcej możecie poczytać TUTAJ .
Składniki:kilka elementów z
kurczaka (np pałki, uda)kilka gałązek
rozmarynułyżka
soku z cytryny2 łyżki
miodu1 łyżeczka
olejuszczypta
słodkiej paprykisól i
pieprzKurczaka po umyciu i osuszeniu doprawiamy sobą i
pieprzem z każdej strony.
Miód,
sok z cytryny,
olej i
paprykę i posiekany
rozmaryn mieszamy. Zalewamy
kurczaka tak aby marynata pokryła go w całości. Odstawiamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc.Pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 40 minut w 200 stopniach.