- majeranek- papryka słodka- przyprawa do kurczaka- olej rzepakowyPrzygotowanie:Piersi należy umyć, osuszyć i oczyścić.Każdą z nich przekroić w poprzek na pół i następnie każdą połowę wzdłuż na połowę.Mięso włożyć do miski, wsypać wszystkie przyprawy (według uznania), dodać 2 łyżki oleju i wszystko razem wymieszać tak, żeby piersi były obtoczone w przyprawie.Wstawić do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego z przykryciem.Do szklanki wlać ok. 100 ml oleju, ponownie wsypać wszystkie przyprawy (według uznania), dokładnie wymieszać i polać mięso.Składniki:- 1,5 kg młodychziemniaków- 100 ml oleju rzepakowego- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu- 1 łyżeczka suszonego majeranku- 1 łyżeczka suszonego tymianku- sól- pieprz- pół łyżeczki pieprzu cayenne- pół łyżeczki czosnku granulowanegoPrzygotowanie:Ziemniaki dokładnie wyszorować za pomocą szorstkiej gąbki.Osuszyć i pokroić je na ćwiartki, przełożyć na dużą blachę z piekarnika.Do szklanki wlać olej oraz dodać wszystkie przyprawy.Dokładnie wymieszać i polać ziemniaki.Wszystko razem wymieszać.Naczynie żaroodporne z piersią z kurczaka oraz blachę z ziemniakami p iec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C z termoobiegiem przez ok. 45 minut. Ziemniaki od czasu do czasu zamieszać aby równomiernie się zarumieniły.