Wykonanie
Dostałam
kaczkę wiejską robiłam ją na wiele sposobów. Jednym z pomysłów był rosół z
kaczki ja takiego nie lubię. Wymyśliłam ze będzie pieczona z
ziemniakami.
Składniki1
kaczka wiejska
Przyprawy2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
majeranku Kamis1 łyżeczka
tymianku kamis1 łyżeczka
rozmarynu Kamis
sól pieprz do smaku Kamis
olej rzepakowysok z cytrynysmalecPieczone
ziemniaki1 kg
ziemniaków1
majeranek1 łyżeczka czerwonej
słodkiej papryki1 łyżeczka
tymianku3 łyżki
oleju rzepakowegoWykonanie
Kaczkę umyłam osuszyłam, pokroiłam na kawałki. Do miseczki włożyłam wszystkie
przyprawy, sok z 1/2
cytryny, 1/2 szkl
oleju rzepakowego. Wszystko dokładnie wymieszałam, do tak przygotowanej marynaty włożyłam
kaczkę zostawiłam na noc w lodówce. W głębokiej patelni rozpuściłam 1 kostkę
smalcu do którego włożyłam
kaczkę.
Kaczkę dusiłam na wolnym ogniu około 1-1,5 godziny.
Ziemniaki umyłam, obrałam, pokroiłam na ćwiartki. Włożyłam do naczynia żaroodpornego, polałam
olejem, posypałam
przyprawami, wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, na około 1 godzinę.Na talerzu ułożyłam pieczone
ziemniaki, pieczoną
kaczkę.