Wykonanie
Po
kaczce przyszła kolej na gąskę, tym razem tylko pierś w przyszłości na pewno upiekę całą.
Gęś wyszła mięciutka i delikatna.Składniki: (3 porcje)pierś z gęsi (waga ok. 1 , 5 kg)
jabłkoprzyprawy (
suszone pomidory z
ziołami i
czosnkiem,
papryka słodka,
rozmaryn,
czosnek owoce jałowca,
sól pieprz)kilka
ziemniaków (u mnie 6 bardzo małych)2 łyżki
smalcu (ja miałam z
kaczki)
liść laurowyPrzygotowanie: (całkowity czas pieczenia to 2 , 15 minut)
Gęś nacieramy
przyprawami i odstawiamy na kilka godzin do lodówki ewentualnie na noc.
Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego (u mnie garnek rzymski odpowiednio wcześniej namoczony) skórą do dołu dodajemy
czosnek i
liść laurowy i przykrywamy np. folią aluminiową. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 st. następnie zwiększamy temperaturę do 220 st. i pieczemy przez godzinę, w
między czasie obieramy i obgotowujemy (ok. 10-15 minut) lekko posolone
ziemniaki oraz kroimy
jabłko na plastry,
gęś obracamy na 45 minut przed końcem pieczenia na spód naczynia wrzucamy
ziemniaki,
jabłko układamy na wierzchu i opiekamy już bez przykrycia przez 30 minut w temp. 200 st., po czym na ostatnie 15 minut zwiększamy temperaturę do 220 st, aby skórka była chrupka. Wyłączamy piekarnik i dajemy piersi chwilę odpocząć, podajemy np. z surówką z
jabłka i
marchewki. Smacznego