ßßß Cookit - przepis na Pierś z gęsi z jabłkami i pieczonymi ziemniaczkami

Pierś z gęsi z jabłkami i pieczonymi ziemniaczkami

nazwa

Wykonanie

Po kaczce przyszła kolej na gąskę, tym razem tylko pierś w przyszłości na pewno upiekę całą. Gęś wyszła mięciutka i delikatna.
Składniki: (3 porcje)
pierś z gęsi (waga ok. 1 , 5 kg)
jabłko
przyprawy (suszone pomidory z ziołami i czosnkiem, papryka słodka, rozmaryn, czosnek owoce jałowca, sól pieprz)
kilka ziemniaków (u mnie 6 bardzo małych)
2 łyżki smalcu (ja miałam z kaczki)
liść laurowy
Przygotowanie: (całkowity czas pieczenia to 2 , 15 minut)
Gęś nacieramy przyprawami i odstawiamy na kilka godzin do lodówki ewentualnie na noc. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego (u mnie garnek rzymski odpowiednio wcześniej namoczony) skórą do dołu dodajemy czosnek i liść laurowy i przykrywamy np. folią aluminiową. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 st. następnie zwiększamy temperaturę do 220 st. i pieczemy przez godzinę, w między czasie obieramy i obgotowujemy (ok. 10-15 minut) lekko posolone ziemniaki oraz kroimy jabłko na plastry, gęś obracamy na 45 minut przed końcem pieczenia na spód naczynia wrzucamy ziemniaki, jabłko układamy na wierzchu i opiekamy już bez przykrycia przez 30 minut w temp. 200 st., po czym na ostatnie 15 minut zwiększamy temperaturę do 220 st, aby skórka była chrupka. Wyłączamy piekarnik i dajemy piersi chwilę odpocząć, podajemy np. z surówką z jabłka i marchewki. Smacznego
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2015/01/piers-z-gesi-z-jabkami-i-pieczonymi.html