Pieczone ziemniaki są doskonałym dodatkiem do obiadu. Zapach rozmarynu rozchodzący się po kuchni podczas pieczenia jest naprawdę niesamowity. A upieczony czosnek nabiera genialnie kremowej konsystencji. Powiem krótko Pieczone ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem często goszczą w koperkowej kuchni.Składniki:½ kg ziemniakówKilka gałązek świeżego rozmarynuGłówka czosnku3 listki laurowe3 łyżeczki słodkiej papryki w proszkuPieprzziołowyPieprz czarnySólziołowaOlejWykonanie:Ziemniaki obieramy i przekrajamy na pół. Każdy nacinamy ostrym nożem, ale tak, by ich nie przeciąć do końca. Dzięki temu ziemniaki szybciej się upieką i smaki z przypraw „dotrą głębiej”. Tak przygotowane ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym olejem. Pomiędzy kładziemy nieobrane ząbki czosnku i rozmaryn. Ziemniaki posypujemy przyprawami, igiełkami rozmarynu i połamanymi na kawałki listkami laurowymi. Całość skrapiamy jeszcze olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut, aż ładnie się zarumienią.