Wykonanie
Jeżeli szukacie fajnej fotograficznej potrawy to polecam Wam właśnie to danie. Soczysty
łosoś z sosem z
rukoli podany na
kaszy gryczanej z
twarogiem. Niebo w gębie!Składniki:filet z
łososia: 750 g
limonka: 2 szt.
rukola: 0,5 opakowania
miód (30 g do sosu + 2 łyżeczki do smażenia + 1 łyżeczka do
kaszy): 50 g
musztarda Dijon: 30 g
oliwa z oliwek + 30 ml do
kaszy gryczanej: 100 ml
kasza gryczana, ugotowana: 200 g
gruszka obrana, pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w kosteczkę 1cm x 1 cm: 1 szt.
ser twarogowy niemielony tłusty, pokruszony: 125 g
ogórek zielony obrany, pozbawiony gniazd nasiennych, pokrojony w drobną kosteczkę: 1 szt.
czosnek, drobno posiekany: 2 ząbki
biały pieprz: do smaku
pieprz: do smaku
woda: odrobina
Łosoś: Kawałki
łososia myjemy pod delikatnym strumieniem zimnej
wody i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Odcinamy kawałeczki
łososia z jednej i z drugiej strony , wyrównując filet. Każdy kawałek przekrawamy na pół, dochodząc do skóry, następnie odcinamy skórę. Posypujemy
łososia białym pieprzem i
solą (zarówno z jednej jak i z drugiej strony), następnie skrapiamy
oliwą z oliwek z obu stron (
oliwę rozsmarowujemy na łososiu). Następnie kawałki
łososia przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdego
łososia ścieramy niewielką ilość skórki z
limonki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 55 stopni C na mniej więcej 30 – 35 minut.Rozgrzewamy patelnię, na którą następnie wlewamy
miód (ok. 2 łyżeczki) . Na rozgrzany
miód wrzucamy kawałki
gruszki, mieszamy, dodajemy sok z 1
limonki, ponownie mieszamy. Gotujemy aż sos się zredukuje.Sos: 65 g
rucoli, 30 g
miodu, 30 g
musztardy i sok z 1
limonki miksujemy. Dodajemy niewielką ilość
wody. Następnie lejemy
oliwę z oliwek (ok. 100 ml) małym strumieniem, cały czas miksując (powinniśmy uzyskać zawiesistą i idealnie kremową konsystencję) . Sos wstawiamy do lodówki.W międzyczasie zdejmujemy
gruszki z patelni i przekładamy je do miseczki.
Sałatka z
kaszy gryczanej: Do miski z ugotowaną
kaszą gryczaną dodajemy pokrojony
ogórek, posiekany
czosnek, pokruszony
twaróg i sok z ½
limonki. Całość doprawiamy
solą i
białym pieprzem. Mieszamy. Dodajemy około 30 ml
oliwy z oliwek. Delikatnie mieszamy dodając 1 łyżeczkę
miodu. Po 35 minutach wyjmujemy
łososia z piekarnika. Na środku talerza układamy
sałatkę z
kaszy i
ogórka. Sos z
rucoli przelewamy na talerz obok sałatki z
kaszy.
Łososia wykładamy na
sałatkę, na
łososia kładziemy
gruszki.przepis pochodzi z kuchnialidla.pl