ßßß Cookit - przepis na Uwaga! Jeżeli wolisz łososia dobrze wypieczonego to należy wydłużyć czas pieczenia.

Uwaga! Jeżeli wolisz łososia dobrze wypieczonego to należy wydłużyć czas pieczenia.

nazwa

Wykonanie

Jeżeli szukacie fajnej fotograficznej potrawy to polecam Wam właśnie to danie. Soczysty łosoś z sosem z rukoli podany na kaszy gryczanej z twarogiem. Niebo w gębie!
Składniki:
filet z łososia: 750 g
limonka: 2 szt.
rukola: 0,5 opakowania
miód (30 g do sosu + 2 łyżeczki do smażenia + 1 łyżeczka do kaszy): 50 g
musztarda Dijon: 30 g
oliwa z oliwek + 30 ml do kaszy gryczanej: 100 ml
kasza gryczana, ugotowana: 200 g
gruszka obrana, pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w kosteczkę 1cm x 1 cm: 1 szt.
ser twarogowy niemielony tłusty, pokruszony: 125 g
ogórek zielony obrany, pozbawiony gniazd nasiennych, pokrojony w drobną kosteczkę: 1 szt.
czosnek, drobno posiekany: 2 ząbki
biały pieprz: do smaku
pieprz: do smaku
woda: odrobina
Łosoś: Kawałki łososia myjemy pod delikatnym strumieniem zimnej wody i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Odcinamy kawałeczki łososia z jednej i z drugiej strony , wyrównując filet. Każdy kawałek przekrawamy na pół, dochodząc do skóry, następnie odcinamy skórę. Posypujemy łososia białym pieprzem i solą (zarówno z jednej jak i z drugiej strony), następnie skrapiamy oliwą z oliwek z obu stron (oliwę rozsmarowujemy na łososiu). Następnie kawałki łososia przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdego łososia ścieramy niewielką ilość skórki z limonki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 55 stopni C na mniej więcej 30 – 35 minut.
Rozgrzewamy patelnię, na którą następnie wlewamy miód (ok. 2 łyżeczki) . Na rozgrzany miód wrzucamy kawałki gruszki, mieszamy, dodajemy sok z 1 limonki, ponownie mieszamy. Gotujemy aż sos się zredukuje.
Sos: 65 g rucoli, 30 g miodu, 30 g musztardy i sok z 1 limonki miksujemy. Dodajemy niewielką ilość wody. Następnie lejemy oliwę z oliwek (ok. 100 ml) małym strumieniem, cały czas miksując (powinniśmy uzyskać zawiesistą i idealnie kremową konsystencję) . Sos wstawiamy do lodówki.
W międzyczasie zdejmujemy gruszki z patelni i przekładamy je do miseczki.
Sałatka z kaszy gryczanej: Do miski z ugotowaną kaszą gryczaną dodajemy pokrojony ogórek, posiekany czosnek, pokruszony twaróg i sok z ½ limonki. Całość doprawiamy solą i białym pieprzem. Mieszamy. Dodajemy około 30 ml oliwy z oliwek. Delikatnie mieszamy dodając 1 łyżeczkę miodu. Po 35 minutach wyjmujemy łososia z piekarnika. Na środku talerza układamy sałatkę z kaszy i ogórka. Sos z rucoli przelewamy na talerz obok sałatki z kaszy. Łososia wykładamy na sałatkę, na łososia kładziemy gruszki.
przepis pochodzi z kuchnialidla.pl
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/soczysty-losos-z-sosem-z-rukoli