Wykonanie
A oto mój sposób na jej gotowanie .Składniki :szklanka suchej
kaszy gryczanej2 łyżki
oliwy2 szklanki
wody , szczypta
soliPrzygotowanie :W rondelku rozgrzewamy
oliwę i wsypujemy
kaszę , ciągle mieszającSmażymy ciągle mieszając około 3 min. do całkowitego wchłonięcia
oliwyPo tym czasie zalewamy
kaszę GORĄCĄ
wodą , solimy i gotujemy , mieszając do zupełnego wchłonięcia
wodyOdstawiamy , przykrywamy i najlepiej owijamy rondelek w gruby kocPozostawiamy na około 20 - 30 min.Po tym czasie
kasza powinna " dojrzeć " - będzie miękka :)U nas dziś
kasza była jedzona z kotletami z
grochu łupanego .
Bitki we własnym sosie do
kaszy też są super .
"
Kasza gryczana- to jedna z najzdrowszych
kasz. Powstaje z łuskanych i prażonych ziaren gryki zawierających duzo
białka, bogatego w unikatowe aminokwasy- lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie wytwarza. Ma sporo kwasu foliowego, magnezu, manganu, potasu i fosforu. Pęcznieje w brzuchu, hamując głód. Najwięcej wartości odżywczych ma
kasza gryczana niepalna.- przewyższa pod tym względem paloną. Palona (prażona)
traci podczas podgrzewania sporo witamin."- fragment artykułu K.Bosackiej zamieszczony w GW- Palce lizać"
Kasza gryczana dostarcza krzemu, a jego brak powoduje zawały
serca,wylew
krwi do mózgu, żylaki, hemoroidy, krwawienia dziąseł, wypadanie włosów, kruchość kości, łamliwość paznokci, ogólne zmęczenie.Posiada rytnę od której zalezy stan żył i tętnic."- wg." Ojca Grande przepisy na zdrowe zdrowie"