ßßß Cookit - przepis na Lubimy kaszę gryczaną , bo jest zdrowa , często ją gotuję .

Lubimy kaszę gryczaną , bo jest zdrowa , często ją gotuję .

nazwa

Wykonanie

A oto mój sposób na jej gotowanie .
Składniki :
szklanka suchej kaszy gryczanej
2 łyżki oliwy
2 szklanki wody , szczypta soli
Przygotowanie :
W rondelku rozgrzewamy oliwę i wsypujemy kaszę , ciągle mieszając
Smażymy ciągle mieszając około 3 min. do całkowitego wchłonięcia oliwy
Po tym czasie zalewamy kaszę GORĄCĄ wodą , solimy i gotujemy , mieszając do zupełnego wchłonięcia wody
Odstawiamy , przykrywamy i najlepiej owijamy rondelek w gruby koc
Pozostawiamy na około 20 - 30 min.
Po tym czasie kasza powinna " dojrzeć " - będzie miękka :)
U nas dziś kasza była jedzona z kotletami z grochu łupanego . Bitki we własnym sosie do kaszy też są super .
"Kasza gryczana- to jedna z najzdrowszych kasz. Powstaje z łuskanych i prażonych ziaren gryki zawierających duzo białka, bogatego w unikatowe aminokwasy- lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie wytwarza. Ma sporo kwasu foliowego, magnezu, manganu, potasu i fosforu. Pęcznieje w brzuchu, hamując głód. Najwięcej wartości odżywczych ma kasza gryczana niepalna.- przewyższa pod tym względem paloną. Palona (prażona) traci podczas podgrzewania sporo witamin."- fragment artykułu K.Bosackiej zamieszczony w GW- Palce lizać
"Kasza gryczana dostarcza krzemu, a jego brak powoduje zawały serca,wylew krwi do mózgu, żylaki, hemoroidy, krwawienia dziąseł, wypadanie włosów, kruchość kości, łamliwość paznokci, ogólne zmęczenie.
Posiada rytnę od której zalezy stan żył i tętnic."- wg." Ojca Grande przepisy na zdrowe zdrowie"
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2012/06/kasza-gryczana.html