Wykonanie
Polenta, to potrawa z
kaszki kukurydzianej, na kresach zwana mamałygą. Gotuje sie
kaszkę na gęsto,
potem kroi w kwadraty. Można jeść od razu na ciepło, można tez wystudzić i kwadraty ( lub prostokąty) podsmażać na patelni. Zwykle polentę gotuje się w garnku, często mieszając. W kuchence nie trzeba tyle mieszać, jest szybciej i nie przypali sie na pewno! Oto przepis:POLENTA1 I 1/2 szklanki
kaszki kukurydzianej3 szklanki wrzącej
wodyłyżka
oliwypłaska łyżeczka
soliWrzącą
wodę wlać do odpowiedniego naczynia ( może byc plastikowe pudełko do przechowywania żywności, kwadratowe lub prostokątne, ostatecznie okrągłe). Dodać
oliwę i
sól. Wsypywac powoli
kaszkę, mieszając łyżką. Wstawić do kuchenki na moc 700 W na 10 min, w międzyczasie raz zamieszać. Po 10 min sprawdzić, czy
kaszka wchłonęła całą
wodę. Jeśli nie, zamieszać, wstawic jeszcze na 5 min, na 600W. Jeśli tak, dolac ok. pół szklanki wrzącej
wody, zamieszać i postąpić jak wyżej. Zostawić w kuchence 2-3 min, żeby „odpoczęła”,
potem przykryc talerzem i ściereczką na ok 5-10 min. Pokroić i podawać do
mięsa w sosie, albo z dowolnym pasującym sosem. Można też ostudzić, pokroić i podsmażyć – wtedy podajemy bez sosu. Ja zrobiłam do skrzydełek w miodzie ( przepis był wczesniej). Smacznego!