ßßß Cookit - przepis na Kasza gryczana na sypko

Kasza gryczana na sypko

nazwa

Składniki

Wykonanie

Kasza gryczana jest moją ulubioną ze wszystkich kasz! Chętnie jadam z nią zupę (KLIK) - robię ją przynajmniej raz w miesiącu, a także często zastępuję nią ziemniaki do głównego dania. Oto mój sposób na sypki dodatek do obiadu :)
Składniki (dla 2-ch osób jako dodatek do obiadu):
1/2 szklanki kaszy
1 szklanka wody
sól do smaku
Sposób przygotowania:
1. Wodę z odrobiną soli zagotowujemy.
2. Na gotujący się wrzątek wrzucamy opłukaną kaszę, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę.
3. Garnek zdejmujemy z ognia, zawijamy go w koc lub ręcznik na 15-20 minut. Po tym czasie kasza jest gotowa do spożycia.
*Świetnie smakuje z sosem pieczarkowym ...
** lub jako dodatek do obiadu :)
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2014/01/kasza-gryczana-na-sypko.html