Wykonanie
Polentę gotuje się z
kaszki kukurydzianej lub
mąki kukurydzianej. Najczęściej podaje się ją pokrojoną na kawałki z gęstymi sosami
mięsnymi, pomidorowymi lub grillowaną. Oprócz tego
kaszkę kukurydzianą stosuje się do zagęszczania
sosów, zup i jako dodatek do ciast i
chlebów.Mnie najbardziej smakuje polenta jako dodatek do zup. W takiej formie zaczęłam ją dodawać do zupy, gdy mój syn miał 6 miesięcy i objawy alergii pokarmowej.
Kaszka kukurydziana jest produktem bezglutenowym więc doskonale nadaje się dla alergików. Dziecko ,,wyrosło" z alergii, a polenta weszła na stałe do naszego menu. Czasem urozmaicam jej smak dodatkiem
ostrego żółtego sera albo
ziół. Polenta pasuje do rosołu,
bulionu grzybowego, zup czystych. Kosteczkami z polenty można zastąpić grzanki dodawane do zmiksowanych, kremowych zup.Z gorącej polenty można również zrobić kluski, które formuje się za pomocą dwóch łyżek. Sposób wykonania takich kluseczek znajdziecie tutaj .
Składniki:1/2 szklanki
kaszki kukurydzianej1 i 1/2 szklanki
wodysól (w takiej ilości, aby
woda była lekko słona)1 czubata łyżka
masłaUwaga!, aby polenta się udała, trzeba składniki odmierzyć w proporcjach podanych w przepisiePrzygotowanie:Zagotować
wodę, posolić na tyle, aby
woda była słona, dodać
masło .Do wrzącej
wody wsypać
kaszkę i dokładnie mieszać.Zmniejszyć ogień do minimum i mieszać
kaszę, aby nie przywarła do dna garnka. Gotować ok. 15 minut.Ugotowaną polentę, przelać do płaskiego naczynia, przelanego
wodą lub natłuszczonego. Wyrównać powierzchnię polenty za pomocą łyżki zmoczonej w wodzie. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia, gdy stężej można kroić w kosteczkę.Smacznego