ßßß Cookit - przepis na Gotujemy kaszę pęczak

Gotujemy kaszę pęczak

nazwa

Składniki

Wykonanie

Kasze są bardzo zdrowe i należy je jeść . Dlatego gotujmy sobie je choć raz w tygodniu :)
Posiadają w swoim składzie bezcenny KRZEM.
Niedobór tego pierwiastka w naszym organizmie sprawia, że 70 % innych pierwiastków organizm nie przyswaja. Zapotrzebowanie wzrasta gdy nasz organizm zaatakowany jest przez pasożyty, grzyby, bakterie, wirusy i robaki :(
Składniki :
1 szklanka kaszy
2 szklanki wody
masło - duża łyżka, sól
Przygotowanie :
Odmierzoną kaszę przebrać - jeśli jest zanieczyszczona
Do garnuszka, wsypać kaszę, zalać wodą i wypłukać , odlać ostrożnie brudną wodę
Zalać przepłukaną kaszę 2 szklankami wody i pozostawić na co najmniej 5-6 godz.
Przez ten czas kasza wchłonie część wody, teraz postawić garnuszek na ogniu, dodać masło i dobrze wymieszać
Przykryć pokrywką,gotować na średnim ogniu, często zaglądać, by jej nie przypalić lub by kasza nie wykipiała :)
Szklankę kaszy gotowałam około 30 min.
Jeszcze kaszę posolić i gdy zupełnie wchłonie wodę - przykryć , zawinąć szczelnie w gruby ręcznik lub koc i odstawić jeszcze na co najmniej 30 min.
Po tym czasie spróbować czy dobra :)
Do takiej kaszy dobre są bitki w sosie własnym, gulasz, ale podana tylko z samymi warzywami, (lub z kruchą sałatą w jogurcie) też zaspokoi głód :)
Ja uwielbiam ze skwareczkami z boczku...
Wiem, że jest wiele sprawdzonych przepisów na gotowanie tej kaszy. Jeśli moi Czytelnicy zechcą się nimi podzielić na tym forum to bardzo proszę:) W komentarzach piszemy te sposoby, które mamy wypróbowane i godne polecenia. Dziękuję w imieniu tych którzy takich przepisów potrzebują:)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2013/01/gotujemy-kasze-peczak.html