Wykonanie
Kasze są bardzo zdrowe i należy je jeść . Dlatego gotujmy sobie je choć raz w tygodniu :)Posiadają w swoim składzie bezcenny KRZEM.Niedobór tego pierwiastka w naszym organizmie sprawia, że 70 % innych pierwiastków organizm nie przyswaja. Zapotrzebowanie wzrasta gdy nasz organizm zaatakowany jest przez pasożyty,
grzyby, bakterie, wirusy i robaki :(Składniki :1 szklanka
kaszy2 szklanki
wodymasło - duża łyżka,
sólPrzygotowanie :Odmierzoną
kaszę przebrać - jeśli jest zanieczyszczonaDo garnuszka, wsypać
kaszę, zalać
wodą i wypłukać , odlać ostrożnie brudną
wodęZalać przepłukaną
kaszę 2 szklankami
wody i pozostawić na co najmniej 5-6 godz.Przez ten czas
kasza wchłonie część
wody, teraz postawić garnuszek na ogniu, dodać
masło i dobrze wymieszaćPrzykryć pokrywką,gotować na średnim ogniu, często zaglądać, by jej nie przypalić lub by
kasza nie wykipiała :)Szklankę
kaszy gotowałam około 30 min.Jeszcze
kaszę posolić i gdy zupełnie wchłonie
wodę - przykryć , zawinąć szczelnie w gruby ręcznik lub koc i odstawić jeszcze na co najmniej 30 min.Po tym czasie spróbować czy dobra :)Do takiej
kaszy dobre są
bitki w sosie własnym, gulasz, ale podana tylko z samymi warzywami, (lub z kruchą
sałatą w
jogurcie) też zaspokoi głód :)Ja uwielbiam ze skwareczkami z
boczku...Wiem, że jest wiele sprawdzonych przepisów na gotowanie tej
kaszy. Jeśli moi Czytelnicy zechcą się nimi podzielić na tym forum to bardzo proszę:) W komentarzach piszemy te sposoby, które mamy wypróbowane i godne polecenia. Dziękuję w imieniu tych którzy takich przepisów potrzebują:)