Wykonanie
By MagicPot, 13 kwietnia 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Każdy kucharz – a tym bardziej
młody kucharz, może
mieć problem z ugotowaniem
kaszy gryczanej. Zapewne każdy kto gotował ją po raz pierwszy mógł sobie zadać pytanie – jak ugotować
kaszę gryczaną? Nie jest wstydem nie wiedzieć, jak przygotować
kaszę gryczaną – wstydem może być brak odwagi zadania pytania jak to uczynić.Ja też kiedyś nie wiedziałam jak ugotować
kaszę, dlatego też postawnowiłam zrobić wpis dla każdego, kto potrzebuje ściągawki.Należy pamiętać o proporcjach, tj. 1 szklanka
kaszy = 2 szklanki
wody.Do ugotowania
kaszy najlepszy będzie garnek z podwójnym dnem. Przydatna także będzie pokrywkaProponuję wpierw odmieżyć dwie szklanki
wody – ja użyłam taką samą jaką użyłam do odmierzania
kaszy.Garnek z
wodą wstawiłam na kuchenkę i zagotowałam. Do gotującej sięwody ciągle mieszając łyżką wsypałam
kaszę, zmienszyłam ogień prawie do maksimum (do 2 na 6-cio stopniowej skali) i przykryłam pokrywką.
Kaszę gotowałam do czasu aż wchłonęła całą
wodę.Ugotowaną
kaszę w garnku zawijamy w gruby koc lub kołdrę może być nawet śpiwór, mocno owijamy i pozostawiamy zawiniątko na 30 minut.Tak przygotowana
kasza będzie sypka.Jeżeli chcecie szybko przygotować
kaszę lub też wolicie, gdy
kasza „się klei” to proponuję nie opatulać jej i podawać od razu po ugotowaniu.Smacznego!Polecam inne praktyczne porady: