Wykonanie
Ciężko znaleźć jest dokładny przepis jak przygotować
kaszę gryczaną. Pierwszy raz ją kupiłam a wszędzie napisane tylko ugotować
kaszę na sypko. Ale ile czasu taką
kaszę gotować ?! Nie znalazłam konkretnego przepisu ( nawet na opakowaniu brak wskazówek ) więc tak sobie leżała w szafce aż zobaczyłam w jednym z ostatnich powtórkowych odcinków Ewy Wachowicz " Ewa gotuje " jak zrobić taką
kaszę. Pierwszy raz
jadłam ale na pewno nie ostatni, bo jest bardzo smaczna. Ja podałam z sosikiem na którego przepis zapraszam jutro :)
Składniki : ( dla 2-3 osób )200 g
kaszy gryczanejwrzątekłyżka
oliwysólOliwę rozgrzewamy w rondlu. Wrzucamy suchą
kaszę, chwilę podsmażamy cały czas mieszając. Zalewamy
wodą.
Wody ma być na 2 palce ponad
kaszę. Solimy. Gotujemy pod przykryciem 10 minut.Smacznego :)