Wykonanie
30 czerwca byłam w Krasnogrudzie, gdzie w odremontowanym dworku, który należał przed wojną do
matki Czesława Miłosza, otwarto Międzynarodowe Centrum Dialogu. Fantastyczna sprawa, ale mimo wszystko nie o niej chcę tu pisać.Z tego właśnie Centrum przywiozłam kilka przepisów na ulubione potrawy Czesława Miłosza. Dziś
kasza gryczana z
rozmarynem.-
kasza gryczana-
oliwa- listki świeżego
rozmarynu-
sól i
pieprzKaszę gryczaną wrzucamy do garnka a rozgrzaną
oliwą, leciuteńko podprażamy, tak, żeby nie było przypalonych ziaren, a delikatnie ścięte.
Kasza ma być gorąca, ale nie przypalona. Następnie wlewamy do niej zimną
wodę na trzy palce ponad
kaszę, solimy, dodajemy
pieprz. Na koniec prażenia dodajemy świeże zielone gałązki
rozmarynu -
rozmaryn wrzucamy wtedy, gdy
kasza jest już ugotowana. Później należy zawinąć ją w koc i trzymać w cieplym miejscu około 20 minut, żeby utrzymywała cały czas temperaturę.Czesław Miłosz lubił
kaszę gryczaną jeść z
zsiadłym mlekiem.przepis Grażyny Strumiłło - Miłosz