Wykonanie
Jeden z przepisów, które zdecydowanie zaliczam do
grona ‚Pyszne sałatki’ i ‚Pyszne przekąski’. Można ją podawać na ciepło, jak i na zimno.
Sałatka z
krewetkami to temat ostatnio bardzo popularny i przepisów na nie jest wiele, jednak ten przepis jest szczególnie wyjątkowy. Do tego dochodzą jeszcze takie pozytywy jak łatwe i szybkie wykonanie, kolorystyka, efe kt „WOW! od znajomych (lub teściów – jeszcze lepiej). Minus trochę za koszt (
krewetki i mix
sałat dają po kieszeni) ale warto! Chociażby od święta.
Mamy lato! Nie da się ukryć. Za oknem 30 stopni w cieniu. Wszyscy się gotują. Połowa narzeka, druga połowa się cieszy. Ja jestem z tych raczej zadowolonych z upału chociaż nie
powiem czasem jest ciężko (szczególnie, że mam prawie 2 letnią, zimnolubną córkę więc jak upał nie da mi w kość to ona na pewno). Lubię sobie wtedy zjeść coś fajnego, coś letniego i coś lekkiego.
Składniki:mieszanka
sałat FitΌEasy 150g
krewetki 16/20 ogony 10 szt
wino białe wytrawne do skropienia
krewetekprzyprawa do ryb – można ominąćfilety z
pomarańczy i
grejpfrutów 150gobrane i pokrojone
kiwi 1 szt
truskawki 6 szt
oliwa z oliwekocet z
białego wina 20ml
musztarda delikatesowa
sól i
pieprzWinegret:
Oliwę,
ocet i
musztardę dokładnie wymieszać. Doprawić
solą i
pieprzem do smaku
Sałatka:Obrane
krewetki doprawić
przyprawą, skropić
winem, zawinąć w papier do pieczenia i smażyć kilka minut. Mieszankę
sałat wymieszać z częścią
winegretu i ułożyć na talerzu. Dookoła ułożyć
owoce. Na
sałatkę ułożyć
krewetki i polać resztą
winegretu.
Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych z polska-gotuje.pl a jego autorem jest Wojciech Pasikowski. Zdjęcia pochodzą również z tych warsztatów, jednak w domu już też udało mi się zrobić raz tę
sałatkę (zdjęć nie mam bo mąż wszystko zjadł :P).