Wykonanie
Bardzo lubię duet
pieczarki –
pory , dodaję go często do delikatnych
mięs lub ryb. Gdy ostatnio zabierałam się za robienie zupy pieczarkowej, pomyślałam o tym, żeby spróbować właśnie takiego zestawienia.Zupa pieczarkowa z dodatkiem podduszonych na
oliwie porów wyszła ciekawa i moim zdaniem zyskała na smaku.30 dkg
pieczarekbiała i jasnozielona część średniego
porabulion warzywny1/2 szklanki nieukwaszonej
śmietany1/2 opakowania
makaronu świderkikilka łyżek
oliwyłyżeczka
ziół prowansalskichświeżo zmielony
pieprzNa patelni rozgrzałam
oliwę i podsmażałam stopniowo rozłożone jedną warstwą pokrojone w paski
pieczarki – takie są smaczniejsze a zapamiętałam to z filmu Julia &Julie. Podsmażone
pieczarki wrzucałam do garnka z gotującym się
bulionem warzywnym. Można zastosować zwykły
bulion, ja robiłam warzywny ze względu na moje córki niejedzące
mięsa.Dodając troszkę
oliwy, podsmażyłam pokrojone w półplasterki
pory i poddusiłam je pod przykryciem, żeby trochę zmiękły. Wrzuciłam je do gotującej się zupy i gotowałam jakieś 20 minut pod przykryciem , aby zupa przeszła swoimi
smakami. Na koniec doprawiłam świeżo zmielonym
pieprzem i
ziołami prowansalskimi – tak mi podpasowały do
porów.Po odlaniu porcji dla Weganki, dodałam nieukwaszoną
śmietanę i już nie gotowałam. Podałam zupę z przyrządzonym według przepisu
makaronem świderki.Intuicja mnie nie zawiodła – zupa pieczarkowa z
porami okazała się bardzo smaczna, wszyscy ją chwalili i na pewno jeszcze nieraz taką zrobię .Smacznego !