Wykonanie
To jest przepis typu . Mam mało czasu a rodzina przy
stole. Lub - raz,waz, trzy ,obiad na stół. W innym przypadku ,zrobione rano zakupy z lodówki wyparują .
Makaron może być różny ale danie jest leprze z
makaronami szerokimi lub grubymi .
Składniki na 4 porcje2
filety drobiowe300g
makaronu kokardki1
marchewka2
pory4 duże
pieczarki1
cebula200 g
jogurtu lub
smietanysól,
pieprzolowa do smażeniaWykonanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie . Umyte warzywa pokroić :
cebulę w piórka,
marchewkę w talarki ,
por w półtalarki.
Pieczarki w paski. Na rozgrzana patelnie wrzucam
cebule i
pieczarki ,posypuję
solą aby
cebula i
pieczarki puściły
soki. Następnie wrzucam
marchewkę i
por. Dolewam 1/2 szklanki
bulionu ,można dodać
wodę .Zmniejszam ogień i duszę przez ok 10 minut . Od czasu do czasu mieszam . w tym czasie umytą
pierś kurczaka oprószam
solą i
pieprzem ,kroje na kawałki , podsmażam na drugiej patelni ok 5 minut (
Mięso można podsmażyć pierwsze i przełożyć na talerz i na tym samym tłuszczu smażyć warzywa). Wkładam kawałki
mięsa do warzyw dodaje
jogurt , duszę ok 5 minut . Odcedzony
makaron przekładam do rondla razem z warzywami i
mięsem , wymieszam i podawać .